Kunnanjohtajien mukaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin väestön nopea ja laajamittainen rokottaminen toimisi tehokkaampana väestön suojana kuin rajalla toteutettava testaus. (Kuva: Vesa Ranta)

Meri-Lapin kunnan- ja kaupunginjohtajat vaativat, että Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella asuva väestö rokotetaan mahdollisimman pian alueen epidemiatilanteen hillitsemiseksi ja muuntoviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

– Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alue on ollut korona-epidemian kiihtymisvaiheessa marraskuun alusta lähtien ja alueen kunnat ovat ottaneet etupainotteisesti käyttöön leviämisvaiheen rajoitukset. Rajalla erillinen testauspiste on ollut toiminnassa jo elokuun lopusta lähtien ja massatestaustausta lisätään parhaillaan. Toimenpiteistä huolimatta epidemiaa ei olla saatu painettua takaisin perustasolle, muistuttavat yhteisessä kannanotossaanKemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen, Keminmaan kunnanjohtaja Hannele Matinlassi, Simon kunnanjohtaja Vivi Marttila, Terveolan kunnanjohtaja Mika Simoska, Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen ja Ylitornion kunnanjohtaja Tapani Melaluoto.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissa koronaviruksen ilmenevyysluku on 56 tapausta per 100 000 asukasta. Suurin osa tartunnoista on Torniossa, jonka ruotsalaisella naapurikaupungilla Haaparannalla on kriittinen epidemiatilanne ja ilmenevyysluku 1 300.

Kunnanjohtajat muistuttavat, että muuntoviruksen leviäminen rajan kautta ei koske pelkästään Meri-Lappia vaan on ministeriöidenkin toteamana todellinen kansallinen uhka.

– Valtakunnan länsiraja on toimintaympäristönä hyvin erilainen suhteessa Virosta sataman kautta tulevaan työmatkaliikenteeseen, valvottuun Venäjän rajaan tai Helsinki-Vantaan lentoasemaan. Perämerenkaaren työssäkäynti- ja asiointialue on yhtenäinen ja rajaliikenne kahden maan välillä vapaata ja vilkasta, yhteisessä tiedotteessa muistutetaan.

– Ylimääräistä liikennettä rajalla on kuntien ja sairaanhoitopiirin toimesta kehotettu vakavasti välttämään. Rajaliikenteen yhteydessä vapaaehtoisiin koronatesteihin ohjaaminen ei estä koronan leviämistä, vaan sitoo terveydenhuollon henkilöstöä ja tuottaa lisää kustannuksia.

Kunnanjohtajat arvioivat, että valtakunnallinen suunnitelma ikäryhmittäisestä rokottamisesta ei suunnitellussa rokotusaikataulussa tuo kattavaa joukkosuojaa ennen kesää ja muuntoviruksen leviäminen maarajojen yli on vain ajan kysymys.

Meri-Lapin kunnan- ja kaupunginjohtajat esittävät, että muuntoviruksen leviämisen ehkäisytoimenpiteenä sosiaali- ja terveysministeriö tarkentaa pikaisesti kansallista koronarokotestrategiaa ja rokotusjärjestystä ja luo Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueen 60 000 asukkaan rokottamisella puskurivyöhykkeen valtakunnan rajalle.

Lue myös: Rokotteiden ja tiedon puute tuskastuttaa alueilla – ”äärimmäisen typerää vaatia kuntia jakamaan kaikki saadut rokoteannokset välittömästi”

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*