Korruptioriskit on syytä nostaa näkyviin erityisesti näinä aikoina, kun tehdään merkittäviä yhteiskunnallisia päätöksiä julkisten palvelujen ja niiden rahoituksen uudelleen järjestämiseksi, kirjoittaa apulaisosastopäällikkö Aarne Kinnunen oikeusministeriön blogissa.

Kinnunen nostaa esille soten ja maakuntauudistuksen.

– Palvelujen hankinnat ovat siirtyneet yhä laajemmin kuntakonsernien tytäryhtiöille, jotka toimivat osakeyhtiölain puitteissa. Julkisuuslaki ei koske osakeyhtiöitä, muistuttaa Kinnunen.

Suomessa tapahtuvasta korruptiosta tiedetään vähän, koska se on Kinnusen mukaan pääosin piilorikollisuutta. – Suomessa korruptiolle on usein ominaista se, että toimitaan muodollisesti lain mukaan mutta silti epäeettisesti.

Keskeisimmiksi riskialueiksi Kinnunen luettelee rakennusalan, julkiset hankinnat ja tarjouskilpailut, yhdyskuntasuunnittelun sekä poliittisen rahoituksen ja päätöksenteon. Korruptiolle alttiita areenoita ovat myös ulkomaankauppa, kehitysyhteistyö ja urheilu.

– Korruptio ilmenee usein epäeettisten etuuksien antamisena tai ottamisena, eturistiriitoina ja suosimisena sekä epäeettisenä päätösten valmisteluna muodollisten päätöksentekorakenteiden ulkopuolella.

Lue lisää Oikeusblogista: Korruptioriskit näkyviin!

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä