Lahden kaupungissa sijaitseva ja päivystystarpeisiin vastaava Akuutti24 on yksi Päijät-Soten terveyden- ja sairaanhoidon palvelun toimipisteistä. Lisäksi Päijät-Sote järjestää sosiaalipalveluita alueellaan. Kuva: Päijät-Sote

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä eli Päijät-Sotessa on etsitty ja löydettykin työväkivallan hallintaa parantavia toimia. Työtä turvallisemman työn eteen on tehty eri tavoin yli 212 000 asukkaan Päijät-Hämeessä.

Työväkivallan hallintaa edistävä hanke sai alkunsa, kun yhtymän hallitus kiinnitti huomiota siihen, että henkilöstöstä joka toinen kertoi kohdanneensa työssään väkivaltaa tai uhkaavia tilanteita. Kyseinen tieto nousi esille vuoden 2018 työhyvinvointikyselystä. Päijät-Sotessa on yhteensä vajaat 6 800 työntekijää.

Hankkeen käytännön toteutuksessa on ollut vahvasti mukana Ratkaistavissa Oy:n työväkivallan asiantuntija Jutta Karvonen. Karvonen on vetänyt työväkivallan hallintaan liittyviä valmennusprosesseja 32 Päijät-Soten yksikössä.

Menettelytapaohjeet
väkivallan hallintaan

Yhtymän työhyvinvointipäällikkö Marita Simola kertoo Jutta Karvosen käytännön läheisen työn antaneen selkeän johtoajatuksen asian edistämiseksi.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Asiakkaan arvostava kohtaaminen ja ennakoiva työote ovat tehokkaimmat keinot työväkivallan hallintaan, Simola sanoo.

Hankkeen aikana on haluttu löytää eri yksiköihin sovitetut toimintamallit työväkivallan hallintaan.

Ensimmäiseksi on pyritty lisäämään työntekijöiden taitoja tunnistaa työväkivalta, oli se sitten henkistä tai jotain muuta.

– Prosessien aikana kehitimme yhteistoimintaa ja vuorovaikutusta työyhteisöissä sekä oman työn arviointia että asiakkaan arvokasta kohtaamista.

– Lisäksi näissä prosesseissa tuotimme työturvallisuuslainkin edellyttämät menettelytapaohjeet työväkivallan hallintaan.

Työntekijää ei
saa jättää yksin

Viime vuonna toteutettu yhtymän Mitä kuuluu? -työhyvinvointikysely antoi viitteitä siitä, että työväkivallan hallinnan kehittäminen on kannattanut.

Kyselyn antamien vastausten perusteella nyt on käytössä aiempaa enemmän tietoa ja taitoa työväkivallan hallintaan, Simola arvioi.

– Työväkivaltaa voi ennaltaehkäistä. Väkivallan kokemus ei saa jäädä yksittäisen työntekijän kuormaksi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*