Kuva: Ville Miettinen
Mannerheimin Lastensuojeluliitto on ollut vuokralaisena Paimion parantolassa. Sairaalatoiminta kiinteistöissä loppui vuonna 2015

Opetus- ja kulttuuriministeriön ja ympäristöministeriön teettämä selvitys Paimion parantolan liiketoiminnallisesti elinkelpoisesta toimintamallista esittää, että  Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, valtio, Alvar Aalto -säätiö ja Paimion kaupunki perustaisivat säätiön hallinnoimaan parantolaa.

Säätiön ensisijainen tavoite olisi turvata kiinteistön kunnon säilyminen nykytasolla. Selvityksen mukaan säätiön tulisi laatia toimintavisio, jonka pohjalta Paimion parantolalle voidaan hakea rahoitus ja käyttäjät sekä tehdä tarvittavat peruskorjaustoimenpiteet.

Parantolan omistaa nyt Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri. Sairaalatoiminta loppui kiinteistössä lopullisesti kesäkuussa 2015, jonka jälkeen osaa kiinteistöstä on vuokrannut Mannerheimin Lastensuojeluliiton lasten ja nuorten kuntoutussäätiö.

Selvityksessä esitetään, että Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri luovuttaisi säätiölle koko parantolakiinteistön irtaimistoineen korvauksetta. Valtio luovuttaisi säätiön peruspääomaksi 500 000 euroa, ja sitoutuisi enintään 2,5 miljoonan euron hallinto-, suunnittelu- ja korjauskustannuksiin seuraavien neljän vuoden aikana. Alvar Aalto Säätiö ja Paimion kaupunki luovuttaisivat säätiön peruspääomaksi molemmat vähintään 30 000 euroa. Nämä ovat reunaehtoina valtion osallistumiselle.

Paimion parantolassa on mahdollisuuksia kulttuuri- ja hyvinvointimatkailulle. Selvityksen mukaan parhaan mahdollisuuden liiketoiminnalle tarjoaisi monikäyttömalli, jossa tiloja käyttäisi usea terveyden ja hyvinvoinnin alan toimija. Liiketoiminnan kannalta olisi myös tärkeää muodostaa kansainvälisiä yhteistyöverkostoja.

Paimion parantola on Alvar ja Aino Aallon läpimurtoteos ja kansainvälisesti tunnetuin rakennus. Se on rakennettu vuosina 1929-33 Rakennus toimi 1960-luvulle saakka tuberkuloosiparantolana. Vuosina 1974-79 sairaalassa tehtiin muutostöitä ja se muuttui yleissairaalaksi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Hyvä aikomus pitää toteuttaa Paimiossa. Kannatetaan.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*