Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen pitämässä puheenvuoroa tiedotustilaisuudessa 19. helmikuuta. (Kuva: Sonja Eloranta)

Eduskunnan perustuslakivaliokunta aloittaa jo tänään sosiaali- ja terveysvaliokunnan muokkaamaan sote-järjestämislain käsittelyn.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta oli esityksessään yksimielinen, mutta kokoomuksen ja vihreitten kerrotaan olleen valiokunnassa varauksellisia.

Kokoomuslaiset katsovat halunneensa  perusteellista valmistelua kiireestä huolimatta.

Vihreitten Outi Alanko-Kahiluoto piti pahana kiirettä. Yleisradion Ykkösaamussa hän perusteli kriittisyyttä sillä, nyt on pitänyt ottaa aikataulu pääkriteeriksi ja tehdä sellainen esitys, joka voidaan saada valmiiksi kolmessa viikossa sen sijaan, että olisi haettu parasta mahdollista mallia.

Alanko-Kahiluoto katsoo, että malli on selvästi parempi kuin nykyinen, mutta ei paras mahdollinen.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan muokkaamassa mallissa on 19 tuotantoaluetta, mutta ei viittä suurta järjestämisaluetta, eli hallinnosta on pudotettu yksi porras pois.

19 aluetta olisivat kuntayhtymiä. Se tarkoittaa, että  suoria vaaleja ei tule. Myös rahoitus kulkee kuntien kautta.

Se, täyttääkö uusi malli perustuslakivaliokunnan vaatimukset, tiedetään vasta valiokunnan käsittelyn jälkeen.

Alanko-Kahiluoto muistutti Ylen haastattelussa, että perustuslakivaliokunta piti kuntien uutta kuulemista tarpeellisena.

Myös Kuntaliitto on katsonut, että kun esitys muuttuu olennaisesti, on järjestettävä uusi kuntien kuulemiskierros.

Juttua täydennetty klo 9.33.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Etelä-Karjalassa riitti perussopimuksen muutos – ilman poliittista sirkusta!!

    Jos aluerajoihin halutaan muutoksia, niin laki palo- ja pelastustoimen rakenneuudistuksesta käy esimerkistä!

  2. Viljo Tuhkanen, kunnanvaltuutettu , tarkastuslautakunnan jäsen. sanoo:

    Kainuun malli on vienyt Kainuun kunnat vaikeaan taloustilanteeseen. Lisäksi se on heikentänyt esim. Sotkamon terveyspalveluja. Terveyskeskukseen ei ole investoitu kymmeneen vuoteen mitään, eikä muutoinkaan toimintaa kehitetty. Kaikki investoinnit sijoitetaan Kajaaniin, koska siellä asuu puolet Kainuun väestöstä, demokratia ei pelaa ! Sotkamon sosiaali – ja terveysmenot ovat kasvaneet kahdeksan vuoden aikana 83 % ! Veronkorotuksilla asioista on selvitty, mutta tavallisen keskivertoperheen menot ovat jakson aikana ( 4 henk. perhe ) nousseet noin 4000 €.

  3. Kunnat ovat jo niin moneen kertaan lausuneet ko.asiasta, että nyt olisi todella vain päätösten aika. Eduskuntaan on valittu henkilöt ihan sitä varten. Tämä lähes 20 v. mittainen rutistus saisi jo riittää. Pitäisi ajatella kuntien työntekijöitäkin sekä Somen taloutta.

  4. Anneli Ranne on oikeassa. Tässä on kylliksi siunailtu, miten kauan sotea on setvitty ja nyt muka liian nopeasti … Voi voi, joku tai jotkut ilmiselvästi eivät halua soteuudistusta tehdä. Vihreät peesaavat kokoomusta. Poliittinen peli pitää panna poikki ja tehdä päätöksiä!

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä