Posti tähtää toimijaksi sote-markkinoilla. (Kuva: Posti)

Posti tähtää merkittäväksi toimijaksi hoiva-alalla, ja yhtiö on valmis toimimaan missä alueella tahansa Manner-Suomessa, sanoo Posti Kotipalvelujen johtaja Petri Kokkonen.

Posti kertoi tiistaina ostaneensa HR Hoivan, joka tuottaa palveluja 30 paikkakunnalla.

Kokkosen mukaan Posti on samassa kilpailussa kuin muut alan toimijat.

– Yrityskauppa mahdollistaa sen, että voimme mennä mukaan kaikkiin kilpailutuksiin. Uskotaan että voidaan siinä markkinassa toimia muiden kanssa.

 

Eksoten kokeilusta
lupaavat kokemukset

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) kanssa viime vuonna aloitetussa kokeilussa Postin työntekijät ovat auttaneet Eksoten kotihoidon ja vammaispalvelun asiakkaiden arjen sujumista ateriakuljetuksen tai postinjakelun yhteydessä.

Postin työntekijän tehtäviin on kuulunut esimerkiksi ruoan lämmittäminen ja sen varmistaminen, että asiakas aloittaa syömisen. Päällimmäiset kokemukset ovat olleet lupaavia, kertoo palvelupäällikkö Hanna Rönkkönen Eksotesta.

– Pitää hyvin asiakaskohtaisesti miettiä, kuka pystyy tekemään mitäkin turvallisesti. Esimerkiksi lääkehoito ei voi missään muodossa kuulua Postin työntekijöille.

– Eksoten työntekijöiden vastuulla on arvioida asiakkaan kunto, ja ketkä ovat sellaisia asiakkaita, joiden luona Posti voi käydä ja mitä tehtäviä asiakkaan luona voi käydä, Rönkkönen sanoo.

Petri Kokkosen mukaan Eksoten kokeilussa 37 prosenttia tehtävistä on ollut sellaisia joita voi tehdä joku muu kuin sote-ammattilainen.

Oman vastuuhenkilön kanssa asioimisen on mööärälisötä vanhuksen turvallisuuden tunnetta.
Ikäihmisten kotona selviytymisessä on kyse paljon muustakin kuin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista, sanoo Eksoten Hanna Rönkkönen. (Kuva: Eksote)

Posti saa sote-henkilökuntaa

Yrityskauppa merkitsee, että Posti saa sosiaali- ja terveysalan henkilökuntaa, jota sillä ei ole aiemmin ollut. HR Hoiva tuottaa ja toimittaa palveluja vielä jonkin aikaa omalla nimellään, mutta myöhemmin tämän vuoden aikana toiminta jatkuu Posti-brändin alla.

– Jatkossa nimenomaan Posti tuottaa hoivapalveluita. Nimenomaan niin että meillä on oma henkilöstö tuottamaan kotihoidon palveluita. Aluekohtaisesti pystymme myös rekrytoimaan lisää alan osaajia tarpeen mukaan, Kokkonen sanoo

HR Hoiva toimii 30 paikkakunnalla mm. Pohjois-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja pääkaupunkiseudulla.

Postin tavoitteena on että toiminta kattaa jo vuoden lopussa 50 paikkakuntaa, Kokkonen sanoo.

Posti käynnistää jo tammikuussa henkilökunnan kouluttamisen. Työvoimaa haetaan myös Postin omasta työvoimasta löytyvistä vapaaehtoisista, joita kiinnostavat sellaiset kotihoidon tehtävät, joissa varsinaista sote-osaamista ei tarvita.

– Kun tarvitaan sosiaali- ja terveysalan osaajaa, varmistetaan että sellainen löytyy. Moni tehtäviä voi tehdä ilman että on sosiaali- ja terveysalan osaamista. On paljon tehtäviä joissa riittää riittävä perehdytys ja varmistaminen yhtiön puolelta.

Hanna Rönkkösen mukaan Eksoten kokeilun tavoitteena on ollut muun muassa se, että henkilökunnan työpanosta voi kohdentaa tehokkaammin.

– Jos Posti ajaa jotain reittiä, ja me ajamme kenties perässä samaa reittiä, onko mahdollista yhdistää toimintaa ja resursseja? Ilman muuta kannattaa yhdistää voimat ja osaamiset.

– Ikäihmisten kotona selviytymisessä on kyse niin paljon muustakin kuin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista. Tarvitaan muutakin kuin sote-alan osaamista, minusta tämä on aivan älyttömän järkevä idea.

 

Yrittäjät:
Uhka sote-uudistuksen tavoitteelle

Postin liikevaihto pieneni toissa vuonna 70 miljoonaa euroa. Yhtiö hakee kiivaasti uusia toiminnan muotoja, ja tavoitteena on että vuonna 2018 liikevaihdosta 10 prosenttia tulee uusista toiminnoista.

Suomen Yrittäjät kritisoi voimakkaasti Postin tuloa hoivabisnekseen. Kilpailuasioiden päällikön Satu Grekinin mukaan Postin ja HR Hoivan yrityskauppa alleviivaa, miten aktiivisesti pyritään luomaan valtakunnallinen valtiovetoinen hoivatoimija. Tällaista kehitystä ei valtion omistajaohjauksella pitäisi sallia lainkaan, Grekin sanoo.

– Jos valtio-omistaja sallii, että Postin kautta luodaan valtakunnallinen valtiovetoinen iso toimija, vaarantuu tavoite kilpailun tuomista tehoista sote-palveluissa, sanoo puolestaan Suomen Yrittäjien elinkeinoasioiden päällikkö Susanna Kallama.

Posti on kiinnostunut yhteistyöstä niin yritysten kuin järjestöjen kanssa, sanoo Petri Kokkonen Kunta.tv:n haastattelussa:

 

Aiemmin Kuntalehdessä:

Mitä eroa on kunnan ja yksityisen tuottamalla kotihoidolla?

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kuljetuspalvelut posti sotki aikanaan. Heikensi kuljetusyritysten toimintaa. Nyt tämä. Mielenkiinnolla odotetaan mikä olisi seuraava ala.

  2. On hyvä asia, että kotipalveluihin eli jokaisen osaamiin kotitöihin saadaan myös maksullisia toimijoita, eikä kaikkea tarvitse tehdä vapaaehtoisesti. Monilla yksinäisillä vanhuksilla, vammaisilla tai työhön sidotuilla aikuisilla voi olla sen verran omaa rahaa, että he voivat ostaa palveluja, kun niitä osataan tarjota. Posti on myös luotettava toimija.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*