Maaseudulla valinnanvapaus ei toteudu, Tuomas Pöysti myöntää. (Kuva: Kunta.tv)

Tavoite on, että  esitys soten valinnanvapausmallista, hallituksen esitys lausuntokierroksella olleesta lakipaketista sekä hallituksen analyysi lausuntokierroksesta ovat valmiita ja julkistettavissa ennen joulua, sanoo projektijohtaja, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti Kommuntorgetin haastattelussa.

Siten lakipaketti annettaisiin eduskunnalle tammikuussa.

Hallituksen esitykseen on tulossa muutoksia, Pöysti kertoo. Niiden käsittely on kuitenkin vielä kesken. Hänen mukaansa uutta lausuntokierrosta ei kuitenkaan tarvita.

Valinnanvapausmalli ei luonnollisesti ehdi samaan aikaan käsittelyyn, sillä se käy ensin lausuntokierroksella.

Pöysti myöntää haastattelussa, että maaseudulla valinnanvapaus ei toteudu. Käytännössä valinnanvapaudesta päästään nauttimaan vain viidessä maakunnassa.

Pöysti näkee riskin, että yksityiset yritykset antavat turhaan lähetteitä erikoissairaalahoidon puolelle. Asiaa seurataan palveluntuottajia vertailemalla.

Pöysti pitää hallituksen kolmen miljardin kustannusten säästöä ylikunnianhimoisena. Hän myöntää että hallintoon menee nyt enemmän rahaa, vaikka himmeleitä piti purkaa. Hallintoon menevä raha on pois itse hoidosta pois.

Viime aikoina Vaasassa on noussut esiin ajatus Vaasan keskussairaalan lisäämiseksi 12 laajan päivystyksen sairaaloiden joukkoon, niinsanottu 12+1 –malli. Pöysti ei suoraan tyrmää sitä.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Jessus mitä paskaa tämä koko SoTeuudistus. Kepulle maakunnat ja Kokkareille terveydenhoidon yksityistäminen. Ei onnistuisi muuten mutta nyt lähtee kun on Soini kumileimasimena.

  2. Siinä se taas nähdään mitä kepulaiset saa kokkareiden kanssa aikaan. Veroparatiiseihin rekisteröidyt ”terveyden”hoitofirmat ryystävät verorahat omiin taskuihin ja kepulaiset petaa itselleen eläkevirkoja maakuntiin.

    Mitäs siitä väliä että keskiverto veronmaksaja ottaa turpaan. Nämä hölmöthän näitä idiootteja eduskuntaan äänestävätkin. Loukkaantuvat vielä kun joku ”kehtaa” arvostella.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä