Sote-palvelujen järjestäjien ja tuottajien keskinäinen suhde sekä sote-palvelujen saanti eri puolilla Suomea ovat asioita, joista alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti ennakoi käytävän vilkkainta perustuslaillista keskustelua lähiaikoina. Mitään perustavan laatuisia pulmakysymyksiä lain valmistelijat eivät odota, mutta perustuslain tulkintakysymyksiä tulee kyllä vastaan.

-Keskustelua saattaa eniten herättää järjestäjien ja tuottajien erotteluun liittyvät kansanvaltaisuus kysymykset. Periaatteessa järjestäjälle on varattu vahva mahdollisuus ohjata tuotantoa, mutta käytännössä voi käydä niin, että tuottajista tulee vahvoja. Tätä kysymystä pitää vielä perustuslain näkökulmasta arvioida, arvioi Pöysti valtioneuvoston julkaisemalla videolla.

Uudenmaan ja Lapin maakunnat ovat perin erilaisia ympäristöjä järjestää palveluja. Maakuntien taloudelliset resurssit ja etäisyydet palveluihin tulevat olemaan yksi keskustelun aiheista.

-Toinen iso kysymys koskee asukkaiden yhdenvertaisuuden tosiasiallista toteutumista. Maakunnat tulevat olemaan voimavaroiltaan ja kantokyvyiltään erilaisia. Kysymys onkin, turvaako tämä ehdotettu järjestely riittävissä määrin kansalaisten yhdenvertaisen pääsyn laadukkaisiin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti arvioi videohaastattelussa.

Sote- ja maakuntauudistuksen lakiluonnokset lähtivät lausuntokierroksella elokuun viimeinen päivä ja kunnilla on 10 viikkoa aikaa antaa lausuntonsa.

 

Linkki videoon

 

Aiheesta STM:n sivuilla

 

 

 

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä