Talentia pelkää hallituksen sosiaaliturvaleikkausten lisäävän köyhyyttä ja sosiaalisia ongelmia. Se merkitsisi sosiaalialan ammattilaisten työkuorman kasvamista. Kuva: Ville Miettinen

Vastavalmistuneista sosiaalityöntekijöistä ja sosionomeista (AMK) 50 prosenttia kokee työtä olevan liikaa ja 42 prosenttia pitää työtään henkisesti liian kuormittavana, käy ilmi Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian Vastavalmistuneiden urapolut 2023 -selvityksestä.

Kyselyyn vastasi 461 vuosina 2021 ja 2022 valmistunutta Talentian jäsentä.

Vastanneista 49 prosenttia pohtii työpaikan vaihtamista. Syiksi vastaajat kertoivat muun muassa halun kehittää uraansa, liian pienen palkan, liiallisen kuormituksen ja sekä huonon johtamisen. Myös tyytyväisyys työnantajaan on laskenut, erityisesti sosiaalityön maistereilla.

Työtaakkaa koskevassa kysymyksessä tilanne on hieman heikentynyt aiemmasta, kahden vuoden takaisesta, selvityksestä.

– Jos jo puolet vastavalmistuneista on uupumisvaarassa, pitäisi kaikkien hälytyskellojen soida kovaa, sanoo selvityksen tekijä, Talentian opiskelijatoiminnan koordinaattori Saana Landgrén sanoo tiedotteessa.

Landgrenin mukaan sosiaalialan työntekijät lähtevät helposti toisaalle töihin, jos työolosuhteet ja palkkaus eivät ole kunnossa.

– Alan sisällä myös kiirii sana huonoista työpaikoista. Tämä tulee kalliiksi työnantajalle, kun rekrytointiprosesseja pitää käynnistää aina uudelleen, Landgrén sanoo.

Talentian mukaan sosiaalialalla on työvoimapula. Selvitykseen vastanneista sosionomeista 2 prosenttia oli työttömiä, sosiaalityöntekijöistä ei yksikään. Vastaajista 76 prosenttia oli käynyt alan töissä jo opiskeluaikana.

Sosiaalialan ammattilaisten työhyvinvointi vain heikkenee tulevina vuosina, Talentia pelkää. Pelon taustalla ovat hallituksen sosiaaliturvaleikkaukset, jotka lisäävät köyhyyttä ja sosiaalisia ongelmia, mikä puolestaan tarkoittaa sosiaalialan ammattilaisten työkuorman kasvamista.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä