Savonlinnan ja Kemin tapaamiseen osallistuivat paikan päällä Helsingissä kansanedustajat Kaisa Juuso, Markus Lohi, Katri Kulmuni, Hanna Kosonen ja etäyhteyden välityksellä Jari Leppä. Savonlinnasta tapaamiseen osallistuivat kaupunginjohtaja Janne Laine, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Terho Kaskinen ja etäyhteyden välityksellä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen. Kemistä tapaamiseen osallistuivat etäyhteyden välityksellä kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Reijo Viitala ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Tiitinen. Kuvassa vasemmalta oikealle Markus Lohi, Hanna Kosonen, Katri Kulmuni, Kaisa Juuso, Janne Laine ja Terho Kaskinen. (Kuva: Heikki Härkönen)

Savonlinnan ja Kemin kaupunkien mukaan sote-uudistuksen toimeenpanolakia on muutettava siten, että Lapin ja Etelä-Savon hyvinvointialueet velvoitetaan ylläpitämään Savonlinnan ja Länsi-Pohjan sairaaloita.

Hallituksen esitys lainmuutoksesta on parhaillaan lausuntokierroksella. Esityksessä Lapin ja Etelä-Savon hyvinvointialueiden määräaikainen vuoden 2032 loppuun saakka oleva mahdollisuus ylläpitää useampaa kuin yhtä ympärivuorokautista yhteispalveluyksikköä sairaaloidensa yhteydessä muutettaisiin toistaiseksi voimassa olevaksi mahdollisuudeksi.

Tämä muutos ei riitä Savonlinnalle ja Kemille. Kaupunkien mielestä kahden sairaalan malli tulisi turvata lainsäädännössä toistaiseksi voimassa olevana velvoittavuutena, ei vain mahdollisuutena.

– Olemme Savonlinnan edunvalvonnassa lähteneet siitä, että tarvitsemme sairaalan tueksi lainsäädännöllisen selkänojan, jotta voimme taata, että palvelujen tasapuolinen saatavuus toteutuu Itä-Savon asukkaille, Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen, sd., sanoo.

Savonlinnan ja Kemin kaupunkien edustajat tapasivat viime viikon torstaina Etelä-Savon ja Lapin alueen kansanedustajia Helsingissä ja osittain etäyhteyksien avulla.

Savonlinna ja Kemi ovat jo pitkään kamppailleet Savonlinnan ja Länsi-Pohjan sairaaloiden puolesta. Kaupunkien edustajien mukaan alueelliset erityispiirteet etäisyyksineen ja teollisuustarpeineen sekä molempien alueiden huomattava vapaa-ajan asukkaiden ja matkailijoiden määrä edellyttävät ympärivuorokautisten yhteispäivystyssairaaloiden säilyttämistä kiireellisessä hoidossa.

Savonlinnan ja Kemin edustajat vaativat myös, että hyvinvointialueiden rahoituslakiin tehdään kahden sairaalan mallin kustannuksia kompensoiva malli. Kahden sairaalan malli aiheuttaa sairaalaa kohden noin 5-6 miljoonan euron kustannukset, joita nykyinen rahoituslaki ei ota huomioon.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. On tuo Savonlinna merkillinen ”muailman napa”. Joka hallinnonalalla sen pitää tehdä kokoaan suurempia irtiottoja. Verrataan vaikka toisen maakunnan kakkoskaupunkiin, Satakunnan Raumaan. Rauma on Savonlinnaa suurempi. Mutta niin vaan sieltä on oikeuslaitos- ja soteuudisyusten myötä viety sekä käräjäoikeuden kanslia että sairaala. Mutta Itä-Suomihan on valtion ja EU:n erityissuojelussa, toisin kuin esimerkiksi Satakunta. Kun mikään ei riitä !

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*