Siun sote laatii ensi vuoden budjetin 15 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Kuvassa Outokummun terveyskeskus. (Kuva: Ville Miettinen)

Siun soten eli Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen aluehallitus on muuttanut talousarvion valmistelun periaatteita. Aiempien päätösten mukaisesti tavoitteena oli nollatulos jo ensi vuonna ja alijäämien kattaminen vuoden 2025 loppuun mennessä.

Aluehallituksen uuden linjauksen mukaan talousarvio valmistellaan 15 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Näin aiotaan varmistaa hoito- ja palvelujonojen purkaminen ja muiden lakisääteisten velvoitteiden toteutuminen.

Hyvinvointialueen talouden oltava tasapainossa vuoden 2026 loppuun mennessä. Pohjois-Karjalassa elokuun tietojen perusteella laadittu alijäämäennuste kuluvalta vuodelta on 22,5 miljoonaa euroa, mikä on toiseksi pienin verrattuna muihin hyvinvointialueisiin. Niin sanottu valtion jälkikäteistarkastus korjaa rahoituspohjaa vuodesta 2025 alkaen.

– Uskon vahvasti, että saamme toiminnan ja talouden tasapainoon lakisääteisessä ajassa. Meillä on vastuulliset päätökset palveluverkosta, investoinneista sekä talouden tasapainottamisesta. Lisäksi lainanottovaltuus mahdollistaa välttämättömät investoinnit palveluverkon ja toimintatapojen uudistamiseen. Suurin haasteemme on työntekijäpula, sanoo hyvinvointialuejohtaja Kirsi Leivonen.

Alijäämäiseksi tehtävän talousarvion lisäksi Pohjois-Karjalassa laaditaan ensi vuodeksi noin 10 miljoonan euron suuruinen ohjelma kustannusten suitsimiseksi. Hyvinvointialueen toimintakulujen kasvu on tänä vuonna arviolta 7–8 prosentin luokkaa. Kustannusten kasvun taustalla on muun muassa palkkaharmonisoinnin ja uusien tehtävien tuomaa kulujen nousua.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*