Kaikkiaan 47 kunnan osalta sote-uudistukseen liittyviä rahoituseroja tasataan vielä vuoden 2020 jälkeen. Asiasta kertoi hallitusneuvos Pekka Järvinen sosiaali- ja terveysministeriön järjestämässä sote-uudistuksen ajankohtaiskatsauksessa Helsingissä.

Parlamentaarisen sote-työryhmän esityksessä eroja esitetään tasattavaksi silloin, kun ne ovat yli 50 euroa asukasta kohti. Jos ero on yli 400 euroa, tasaus jatkuisi vielä vuoden 2020 jälkeenkin.

-Tämän hetken laskelmien mukaan näitä kuntia, joissa muutos on yli 400 euroa asukasta kohden on 47. Näistä kunnista 11 on sellaisia, jotka joutuvat maksamaan nykyistä enemmän. 36 kuntaa hyötyy tästä uudistuksesta, joten näiltä kunnilta leikataan tuota etua, totesi hallitusneuvos Pekka Järvinen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Sekä PL 19 § että 121 §: rahoitusperiate ja valtionosuudet sanoo:

    Peruspalveluministeri Susanna Huovisen vastuulla on noudattaa perustuslain 19 ja 121 pykälistä johdettu rahoitusperiaate.

    Perustuslain 151 pykälän perustuslaillisesti sekä itsehallinnollisten kuntien asukkaitten että itsehallinnollisten maakuntien sosiaali- ja terveyspiirien asukkaitten yhdenvertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut turvataan perustuslaillisen rahoitusperiaatteen valtionosuuksilla.

    Valtionosuusjärjestelmän tarkoitus on, että valtio LISÄÄ VALTIONOSUUKSIA kunnille sekä perustuslain mukaisille Kainuun sotelle ja Etelä-Karjalan sotelle silloin kun kunnassa ja maakunnassa on suhteellisesti enemmän sairastavuutta ja jonotusajat sote-palveluihin ovat keskimääräistä pidemmät.

    Sairastavuus kasvaa tulevina vuosina kunnissa ja maakunnissa, joissa suurten ikäluokkien osuus on suurempi kuin vähän sairastavien nuorten osuus.

    Muuttoliikkeen seurauksena nuoret vähän sairastavat ovat suurissa kaupungeissa.

    Valtion on palkittava kunnat ja perustuslain mukaiset maakuntien sote-palveluja järjestävät sote-piirit, koska kuntien ja maakuntien sote-piirien intressi säilyy kehittää tuottavuutta, kustannustehokkuutta, ennalta ehkäisevää perheiden, lasten ja nuorten sosiaalityötä ja lähiterveyspalveluja sekä tehokasta kuntoutusta.

    Valtion on kannustettava perustamaan vapaaehtoisesti perustuslain 121 pykälän mukaisia itsehallinnollisten maakuntien sote-piirejä.

    Kainuun sote ja Etelä-Karjalan sote ovat sekä eduskunnan perustuslakivaliokunnan hyväksymiä että perustuslakiasiantuntijoiden hyväksymiä.

    Perustuslaillisesti yhdenvertaisten palvelujen takaamiseksi tarvitaan lisää 16 itsehallinnollista sote-piiriä nykyisistä sairaanhoitopiireistä.

    Voimassa olevan lain mukaan Suomen kunnat kuuluvat oman maakunnan sairaanhoitopiiriin.

    Perustuslaki suorastaan ohjaa maakuntia perustaman vapaaehtoisedti itsehallinnollisia sote-piirejä.

    Eduskunnan ja valtion perustuslaillinen velvollisuus on antaa rahoitusperiaatteen mukaiset valtionosuudet niitä eniten tarvitseville, kun huoltosuhde on kunnassa ja maakunnassa heikko vielä 20 vuoden ajan.

  2. Valtionosuusjärjestelmä vs. viisi sote-toimitusjohtajaa sanoo:

    Mitä sanovat oikeuskansleri ja perustuslakijuristit perustuslain 19 §:stä ja 121 §:stä, maakuntien verotuusoikeudesta, oikeudesta asettaa sote-budjettia vastaava kuntaveroprosentti?

    Kuntaliiton lausuntojen on oltava sekä PL 19 §:n että PL 121 §:n mukaisia.

    – Kuntaliiton on pidettävä sekä perustuslaillisesti itsehallinnollisten asukkaitten kuntien että perustustuslaillisesti itsehallinnollisten asukkaitten maakuntien puolia. Kysymys on asukkaista, ei kunnanjohtajista.

    Ei voi olla perustuslain mukaista, että perustuslain vastaiset – toimitusjohtajavetoiset – viisi sote-hallintoa tekevät kuntien välistä taloudellisten erojen tasausta tasaveroluonteisilla kuntaveroilla. Harvainvaltaa!

    Kuntien väliset erot tulee tasata perustuslain 19 ja 121 pykälistä johdetun rahoitusperiaatteen mukaan tehtäviksi progressiivisilla valtion veroilla, kunnille annettavina valtionosuuksina.

    Sote on rahoitettava perustuslain 19 §:n 121 §:n mukaisten itsehallinnollisten asukkaitten maakuntien perustuslain mukaisesti valittujen demokraattisten valtuustojen maakuntaverolla.

    – Manner-Suomen perustuslain 121 §:n mukaiset itsehallinnolliset 18 maakuntaa asettavat oman kuntaveroprosentin.

    – Maakunnan itsehallinnollisten asukkaiden kuntien kuntaveroprosentit ovat vastaavasti pienemmät

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä