Kuva: Ville Miettinen
Olavi Lehtiniemi on Posion kunnanhallituksen puheenjohtaja.

Vuonna 2016 tehdyllä sosiaali- ja terveydespalveluiden kokonaisulkoistuksella on ollut valtava positiivinen vaikutus Posion kuntaan, sanoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Olavi Lehtiniemi, kesk.

Posio ulkoisti koko sotensa ensimmäisenä kuntana Lapissa. Vuoden 2016 kesäkuun alusta lähtien Coronaria on tuottanut kaikki palvelut.

– Vuosina 2010-2015 teimme rutkasti alijäämää joka vuosi, jouduimme ottamaan paljon syömävelkaa, olimme ajautumassa kriisikunnaksi, Lehtiniemi kertoo.

– Jo vuonna 2016 päästiin voitolliseen tilinpäätökseen ja vuonan 2017 teimme kolme miljoonaa euroa positiivisen tuloksen. Se on Posion kunnan kaikkien aikojen paras tilinpäätös.

Posion tapauksessa pelot ulkoisetuksen ikävistä henkilöstövaikutuksista eivät käyneet toteen. Ulkoistus ei ole tuonut henkilöstövähennyksiä.

– On käynyt päinvastoin. Meiltä siirtyi 135 työntekijää Coronarian palveukseen. Nyt heitä on 158.

Lehtiniemen mukaan ulkoistus on merkinnyt, että potilaita hoidetaan nimenomaan Posiolla, eikä heidän tarvitse lähteä Rovaniemelle tai Ouluun hoitoa saamaan.

– Lisäksi olemme saaneet digitekniikkaa, jollaista meillä ei kuntana olisi varmaan ollut mahdollista saada. Esimerkiksi kuvayhteydellä Ouluun voidaan katsoa potilaan korvat ja Oulussa asiantuntija katsoo, mitä niille pitää tehdä.

12 vuoden ulkoistus

Lehtiniemen mukaan asiakastyytyväisyysseuranta kertoo myös kuntalaisten olevan erittäin tyytyväisiä palvelutilanteeseen. Asteikolla 1-5 tyytyväisyys näyttää yli neljää jatkuvasti.

Posion kunnan palvelujohtaja Marjo Paloniemi vahvistaa asiakaspalautteen positiivisuuden.

– Toukokuussa maakuntavalmistelijat haastattelivat kuntakierroksella kuntalaisia terveyskeskuksessa ja palveluyksiköissä. Heillekin annettiin hyvää palautetta, Paloniemi sanoo.

Posio teki ulkoistussopimuksensa Coronarian kanssa 12 vuodeksi. Kunta maksaa kolmena ensimmäisenä vuonna yhtiölle kiinteän 17,5 miljoonaa euron hinnan. Neljäntenä vuonna tulee 2 prosenttiyksikön korotus ja

Pitkällä sopimuksella haluttiin taata, että sote-uudistuksen käänteistä huolimatta palvelut pysyisivät Posiolla.

– Tulevissa sote-keskuksissa ei ole lähellekään sitä palvelumäärää, joka meillä tällä hetkellä on, Olavi Lehtiniemi sanoo.

Sopimuksen kohtalo on kuitenkin avoin, jos maakunta- ja sote-uudistus toteutuu. Palvelut jatkuvat nykyisellään, jos maakunta hyväksyy kunnan ja yhtiön välisen sopimuksen sellaisenaan.

– Miksi toimivia ratkaisuja lähdettäisiin purkamaan, pohtii Maija Paloniemi.

Hän korostaa, että uudistuksen vaikutuksia on lähes mahdoton arvioida vielä, kun sote-keskusten tarkkoja määrittelyjäkään ei ole tiedossa.

Sopimus on laadittu siten, että jos se irtisanotaan kumman osapuolen taholta tahansa, kukaan ei joudu maksumieheksi, Olavi Lehtiniemi sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Sinänsä hienoa Posiolle, mutta säästöt näyttävät tulevan pääasiassa siitä, että lähetteet erikoissairaanhoitoon yms ovat vähentyneet. Tähän mekin olemme tähdänneet omalla toiminnallamme kehittämällä ja vahvistamalla omaa sotea, jolloin ostot ja esh vähenevät. Ei suoranaisesti ole koko ulkoistamisen kannalla, sillä huonoja esimerkkejä löytyy myös.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*