Kuva: Ville Miettinen

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan maakuntien välisen työnjaon ratkaiseminen osana sote-uudistuksen valmistelua on edelleen kesken ja siihen liittyy perustuslaillisia pulmia.

Uudistusta valmistellaan edelleen 15/18-mallin mukaan eli niin että 18 maakunnasta 15 järjestää itse sote-palvelunsa ja kolme yhteistyössä toisen maakunnan kanssa, STM tiedottaa.

Malli edellyttää työnjaon ratkaisemista yhteistyöhön osallistuvien maakuntien osalta.

– Osassa vaihtoehtoja on perustuslakiin liittyviä ongelmia. Osa vaihtoehdoista ei taas ole toiminnallisesti tai taloudellisesti tarkoituksenmukaisia, tiedotteessa sanotaan.

– Virkamiesvalmistelussa on tarpeen vielä arvioida, miten maakuntia koskevat yhteistyövelvoitteet voitaisiin säätää siten, että niissä otetaan huomioon yleisemmät työnjakoa ja sairaalaverkkoa koskevat ratkaisut.

Avoinna ovat edelleen mm. maakuntien rahoitusta koskevat ratkaisut ja maakuntien tehtävät. Hallitus on alusta asti luvannut sote-järjestämislain lähtevän lausuntokierrokselle huhtikuussa. Tuoreen tiedotteen mukaan tämä on tavoitteena edelleen.

Ministeriö myös vahvistaa että seuraavat kuntavaalit pidetään huhtikuussa 2017.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. 15/18 mallin ratkaisu. A. Joko maakuntien määrää vähennetään 15, jolloin kaikilla on sote tai B annetaan sote kaikille maakunnille, koska kuitenkin tehdään yhteistyötä turvautuen 5 yliopistosairaalaan.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä