Hanna Tainio, kuvassa oikealla, kiitti sote-johdon neuvottelupäivillä valinnanvapausmallia siitä, että laadulla kilpailu parantaa palvelua.

Kuntaliitto kannattaa lähtökohtaisesti valinnanvapautta, sanoi liiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio puhuessaan sosiaali- ja terveysjohtajien neuvottelupäivillä.

Pelkona on muun muassa kustannusten nousu.

Kuntaliiton lausunto valmistuu lähiaikoina, ja kunnat voivat käyttää sitä apuna omia lausuntojaan laatiessaan, Tainio sanoi. Lausuntoaika päättyy 28.3.

Hän korosti, että Kuntaliitto on edelleen sitä mieltä, että kunnilla pitää olla mahdollisuus omistaa sote-palveluja tuottavia yhtiöitä.

– Kaikki kunnat eivät sitä halua, mutta varsinkin suurissa kunnissa on halua ja osaamista, Tainio sanoi.

Hänen mukaansa on erittäin tärkeää, että alueelliset olosuhteet voidaan ottaa tarpeeksi huomioon.

Tainion mukaan lausunnolla oleva malli on kovin monimutkainen. Ongelmaksi nähdään myös yhtiöittämisvelvoite, joka voi vaarantaa palvelujen integraation.

Hän huomautti, että muutos vaatii kovin paljon järjestämisosaamista. Avuksi kaivataan siirtymäaikaa ja mahdollisuutta siirtyä valinnanvapauteen porrastetusti.

Tainio näkee riskiksi kustannusten nousun. Varsinkin henkilökohtaisessa budjetoinnissa pelätään menojen karkaamista. Myös yhdenvertaisuuden toteutumiseen Tainio suhtautuu epäillen.

– Valinnanvapausmalli voi kannustaa tuottajien tarpeettomaan ja tarkoitushakuiseen asiakkaiden ohjaamiseen, Tainio arvelee.

Positiiviseksi hän näkee muun muassa sen, että laadulla kilpaileminen parantaa laatua.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä