Terveyskeskusten työntekijäpula haastaa suun terveydenhuoltoa alueilla – Hammaslääkäriliitto toivoo yksityisiltä enemmän apuja
Hammaslääkäri Anna-Mari Määttä hoitaa potilasta Riihimäellä. (Kuva: Milka Alanen)
Terveyskeskusten työvoimatilanne on suun terveydenhuollossa monin paikoin vaikeutunut ja pula työntekijöistä suun terveydenhuollossa näkyy useilla hyvinvointialueilla, käy ilmi juuri valmistuneesta hammaslääkärien työvoimaselvityksestä.
Hammaslääkärien täyttämättömien vakanssien ja hakijoiden puuttumisen lisäksi haasteena eräillä alueilla on myös pula hammashoitajista jaa suuhygienisteistä.
Työvoimaselvityksen mukaan terveyskeskusten hammaslääkärivaje kasvoi 9,3 prosenttiin vuonna 2022. Hammaslääkäriliiton mukaan prosenttiosuus vasta 184:ää hammaslääkärin vakanssia. Vaje tarkoittaa, että avoinna olevaan työpaikkaan ei ole saatu rekrytoitua vakituista hammaslääkäriä, sijaista tai vuokratyöntekijää.
Täyttämättä jääneiden terveyskeskushammaslääkärin työpaikkojen määrä alkoi kasvaa vuonna 2021, jolloin vaje oli 7,2 prosenttia. Vielä vuosina 2020 ja 2019 vaje oli noin 5 prosenttia.
Lokakuussa 2022 tehty työvoimakysely osoitti alueiden tilanteissa olevan huomattavia eroja nykyisten hyvinvointialueiden alueilla terveyskeskusten hammaslääkärivajeessa.
Etelä-Savossa vaje oli suurin, 25,9 %, Keski-Pohjanmaalla 24,6 %. Pienin vaje oli Pohjois-Savossa (1,0 %) sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella (1,7 %).
Yksi keinoista vastata vajeeseen olisi yksityisten palveluntuottajien parempi hyödyntäminen, Hammaslääkäriliitto ehdottaa.
-Tärkeintä on saada käyttöön yksityissektorin voimavarat hoitaa enemmän potilaita esimerkiksi korottamalla ja kohdentamalla hammashoidon Kela-korvauksia sekä kehittämällä toimivampia palvelusetelimalleja, Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Henna Virtomaa sanoo tiedotteessa.
Yksityisen sektorin vapaa kapasiteetti on työvoimaselvityksen mukaan kasvanut yhteensä 145 vakanssiin vuonna 2022 (127 vakanssia vuonna 2021). Yksityishammaslääkäreistä 27 prosenttia myy tällä hetkellä hoitopalveluja oman alueensa terveyskeskuksille.
Aiheesta lisää tuoreessa Kuntalehdessä (1/23):