Aloitteen mukaan tilapäinen valiokunta on asetettava selvittämään nauttiiko aluehallituksen puheenjohtajisto valtuuston luottamusta. (Kuva: Päivi Karjalainen)

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soiten aluehallituksessa on maanantaina 25. maaliskuuta asialistalla tilapäisen valiokunnan perustaminen. Päätösesityksen mukaan aluevaltuuston päätettäväksi jää, asettaako se tilapäisen valiokunnan valmistelemaan aluehallituksen puheenjohtajiston erottamista koskevaa asiaa.

Keskustan valtuustoryhmä teki edellisessä aluevaltuuston kokouksessa aloitteen tilapäisen valiokunnan perustamisesta. Aloitteessa keskusta arvostelee suorasanaisesti ryhmänsä jäsenen hallituksen puheenjohtajan Sari Innasen toimintaa:

”Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soiten Keskustan aluevaltuustoryhmä katsoo ja on päättänyt kokouksessaan 22.2.2024, että Sari lnnanen ei nauti Keskustan ryhmän luottamusta aluehallituksen puheenjohtajan tehtävässään. lnnasen toiminnasta aluehallituksen puheenjohtajana on ollut ryhmän näkemyksen mukaan haittaa hyvinvointialueen tehokkaan toiminnan jatkuvuudelle ja hänen toimintansa helmikuun 2024 aikana on ollut Keskustan aluevaltuustoryhmän linjausten vastaista. Siksi ryhmä katsoo, että lnnanen ei voi jatkaa aluehallituksen puheenjohtajan tehtävässä vaarantamatta hyvinvointialueen päätöksentekoa ja taloustilanteesta johtuvien toimenpiteiden toteutumista.”

Aloitteen ovat allekirjoittaneet:

Pasi Kanniainen (kesk.), Timo Pärkkä (kesk.), Anneli Palosaari (kesk.), Anja Törmä (kesk.), Kai Eerik Känsälä (kesk.), Tapio Pajunpää (kesk.), Toni Korkiala (kesk.), Antti Saari (kesk.), Ari Huuki (sd.), Risto Koljonen (kesk.), Tapani Hankaniemi (kesk.), Tapio Peltokangas (kesk.), Maija-Liisa Pulkkinen (kesk.), Reetta Hjelm (kesk.), Tuija Leivo-Rintakorpi (kesk.), Marja Tiala (kesk.), Jussi Torppa (kesk.), Ulla-Riitta Harju (sd.), Mauri Lahti (sd.), Sakari Ruisaho (sd.), Reino Herlevi (kesk.), Amelie Granvik (vihr.), Emma Haapasaari (sd.), Mika Lintilä (kesk.), Jaana Puumala (vas.), Pia Leinonen (vas.) ja Tiina Isotalus (sd.).

Keskustalla on yhteensä 23 valtuutettu 59-paikkaisesta aluevaltuustosta.

Aloitteen mukaan tilapäinen valiokunta on asetettava selvittämään nauttiiko aluehallituksen puheenjohtajisto valtuuston luottamusta, mikä on mahdollisen luottamuksen menettämisen peruste ja mitä seuraamuksia mahdollinen luottamuksen menettäminen aiheuttaa.

Hyvinvointialuelain 39:n pykälän mukaan aluevaltuusto voi erottaa hallituksen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan kesken toimikauden, jos joku heistä ei nauti aluevaltuuston luottamusta. Erottamispäätös koskee puheenjohtajistoa kokonaisuudessaan.

Jos aluevaltuusto päätyy asettamaan tilapäisen valiokunnan, sen pitää valita siihen viisi jäsentä ja varajäsenet. Varsinaisista jäsenistä pitää nimetä valiokunnan puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja.

Tilapäisen valiokunnan asettamisen asian valmistelijana toimi Soiten hallintolakimies Viivi Haanpää.

//uutiseen lisätty 25.3. klo 9.30 aloitteen allekirjoittaneiden puolueet//

Lue hallituksen päätöksestä:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä