Tuomas Pöysti johtaa sote-uudistusta. (Kuva: Kunta.tv)

Kuntien tulee harkita takkaan sote-investointejaan, muistuttaa sote- ja aluehallintouudistusten projektijohtaja, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti.

Twitter-tilillään asiaa käsitellyt Pöysti muistuttaa, että investoinnin taustalla tulisi olla laajemman alueen verkon kehittämis- ja uudistamistarve.

– Muuten investoinneista tulee kunnalle selkeä taloudellinen riski, koska kaikki omaisuus ei välttämättä siirry, Pöysti toteaa ja viittaa tulevaan sote-uudistukseen ja itsehallintoalueiden perustamiseen.

Radio Yle 1:n Ykkösaamulle Pöysti muistutti tiistaiaamuna, että rakentaminen tapahtuu kuntien ja kuntayhtymien omalla riskillä.

– Olisi tärkeä varmistaa, että hankkeet palvelevat tulevaa laajempaa sote-rakennetta, eikä rakenneta ylikapasiteettia ja betonoida vanhentuneita paikallisia palvelurakenteita, Pöysti sanoi Ylelle.

Tiedossa on erikoissairaanhoidon rakennushankkeita 3,7 miljardin euron edestä vuoteen 2020 mennessä.

Jo käynnissä olevia hankkeita ei pysäytetä, eivätkä kaikki hankkeet ole tarpeettomia, mutta oleellista on Pöystin mukaan huomioida suunnittelussa, tukeeko investointi sairaalaverkon kehittämistä siten, että tulevaisuudessa maassa on 12 laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaalaa ja niihin tukeutuvien suppeamman päivystyksen sairaaloiden verkko.

Riskialtis investointi voisi olla esimerkiksi vanhanaikaisen vuodeosastokapasiteetin rakentaminen terveyskeskussairaalaan.

Ykkösaamu 3.11.2015 (Pöystin haastattelu heti alussa)

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Investointipäätökset on tehneet perustuslailliset, kansanvaltaiset itsehallinnot sanoo:

    Suomen lainsäädäntöön otettu Euroopan neuvoston paikallisen itsehallinnon peruskirja, jota on sote-uudistajien noudatettava.

    Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksesta ei tiedä vielä kukaan mitään, ei edes pääministeri eikä peruspalveluministeri.

    Suurta uudustusta tehdään kuulematta demokraattista kansaa!

    Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen valmisteluun tarvitaan välittömästi joko parlamentaarinen komitea tai uudet vaalit.

    Ennen vuoden 2012 kuntavaalia ja 2015 huhtikuun eduskuntavaalia ei perustuslaillisesti itsehallinnollisille kuntien asukkaille ja demokraattissa vaaleissa puoluevalintaa tekeville äänestäjille, ei kerrottu mitään terveydenhoidon ja sairaanhoidon kiinteistöjen heikennyksistä alivaltiosihteerin toimesta marraskuussa 2015 seitsemän kuukautta eduskuntavaalin jälkeen.

    Perustuslaillista itsehallintoa loukataan

    Päätökset investoinneista on tehneet perustuslakivaliokunnan hyväksymät sairaanhoitopiirien kuntayhtymävaltuustot ja kuntien valtuustot.

    Onko hallituksessa oikeat puolueet?

    Onko eduskunnassa oikeat poliittiset voimasuhteet?

    Onko eduskunnassa ja hallituksessa oikeat henkilöt, kun hallitusohjelmaa kirjoitetaan uudelleen 7 kk vaalien jälkeen alivaltiosihteerin johdolla?

    Kommentteja eturivin ylimmiltä laillisuusvalvojilta ja oikeusoppineilta?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*