Ilmakuva Savonlinnan keskussairaalsta
Kuva: Sosteri

Savonlinnan sairaalan turvaamiseen on pitkä matka, vaikka lainvalmistelu turvaamista varten on aloitettu, kirjoittaa vihreiden kansanedustaja Heli Järvinen torstain Itä-Savon mielipidekirjoituksessaan.

Eduskunnan sote-valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi, kesk., kertoi tiistaina valiokunnan sote-lakimietintöä koskevassa tiedotustilaisuudessa, että aiemman määräaikaisen toimintojen jatkumisen takaamisen sijasta eduskunnalle tullaan esittämään lausumaa, joka takaisi Savonlinnan ja Kemin keskussairaaloiden toimimisen lakisääteisesti.

Heli Järvinen kirjoittaa suhtautuvansa keskussairaalan pelastumiseen epäillen, koska lisää rahoitusta ei ole tulossa. Etelä-Savon hyvinvointialueella, johon Savonlinna tulee kuulumaan, ei ole yliopistosairaalaa mutta siellä on kaksi keskussairaalaa.

Alun perin hallituksen linjaus oli, että hyvinvointialueella voi olla vain yksi keskussairaala. Järvinen viittaa kirjoituksessaan Kuntalehden viime elokuussa julkaisemaan juttuun, jonka mukaan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, sd., totesi, että ”Etelä-Savon sapluunaan ei mahdu kahta keskussairaalaa”.

Järvinen muistuttaa, että lähtötilanne on se, että Etelä-Savon kuten koko muun maan sote-rahoitus on jo lyöty lukkoon.

-Ja yhtään lisärahaa emme ole saamassa, vaikka pienellä alueella pitäisi pystyä ylläpitämään kahta sairaalaa. Käytännössä tämä tulee tarkoittamaan sitä, että mitä enemmän Savonlinnan toimintoja vahvistetaan, sitä enemmän toimintoja Mikkelissä leikataan.

Kahden keskussairaalan mallin rahoitus on auki, muistutti jo tiistaina myös Itä-Savon sairaanhoitopiirin Sosterin hallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiainen samalla kun iloitsi hallituksen linjauksesta.

– Hallitus joutuu ottamaan kantaa viimeistään 2022 keväällä, Nousiainen sanoi.

Mainos– Nyt siis savonlinnalaisille markkinoidaan sote-uudistusta kertomalla, että oma sairaalamme säilyy, vaikkei tämän väitteen tukena ole senttiäkään lisärahoitusta verrattuna niihin alueisiin, jotka ylläpitävät vain yhtä sairaalaa, Heli Järvinen kirjoittaa.

Järvinen muistuttaa, että vaikka sote-uudistus tuokin maanlaajuisesti paljon ratkaisuja, se myös jättää jäljelle paljon ongelmia. Hän muistuttaa myös, että politiikassa usein tulevaisuuteen tähtäävät lupaukset ”tuppaavat häämään toteutumatta”, ja ”lähivuosina hallitukset ja lupaukset ehtivät muuttua moneen kertaan”.

– Koska terveyspalveluiltaan kallein ja väestöltään pienituloisin, sairastavin ja nopeimmin vanheneva Etelä-Savo lupauksista huolimatta jätetään yksin, en vieläkään mitenkään pysty äänestämään sellaisen sote-ratkaisun puolesta, joka vaarantaa yhteisen maakuntamme toisen sairaalan jatkon nykyvahvuudessaan, kerimäkeläinen Järvinen kirjoittaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*