Kaupungit Suomesta, Tanskasta, Belgiasta, Espanjasta, Italiasta, Portugalista ja Brasiliasta ovat perustaneet Open & Agile Smart Cities -verkoston. Verkosto luo perustan datapohjaiselle yhteistyölle, jolla edistetään yhteentoimivia ratkaisuja, yritysten innovaatiotoimintaa ja älykkäiden palvelujen syntymistä.

Suomalaiset kaupungit ovat mukana verkostossa Kuutoskaupunkien avoin data -kärkihankkeen kautta.  Hankkeessa kaupungit avaavat yhteistyössä tietovarantojaan avoimeksi dataksi sekä luovat toimintaympäristöä datan tuottajien ja hyödyntäjien välille. Hanke kuuluu 6Aika-kaupunkistrategiaan, jossa Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu pyrkivät yhteisvoimin kohti avoimia ja älykkäitä palveluja.

– Yhden kaupungin markkina ei ole riittävän suuri herättämään sovelluskehittäjien investointihaluja. 6Aika-strategian idea on, että kaupungit sopivat yhteisistä standardeista ja periaatteista, jotta sovelluksia voidaan kerralla kehittää useisiin kaupunkeihin, kertoo hankkeen koordinaation päällikkö Matti Saastamoinen Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea Oy:stä.

– Nyt samaa mallia levitetään kansainvälisesti OASC-verkostossa. On hienoa, että suomalaiset kaupungit toimivat edelläkävijöinä ja ovat mukana edistämässä globaalin yhteistyömallin kehittymistä, Saastamoinen sanoo.

MainosEuroopassa uudenlaisesta, isompaa markkinaa luovasta kaupunkiyhteistyöstä on saatu hyviä kokemuksia suomalaisten käynnistämässä CitySDK-hankkeessa, jossa on harmonisoitu liikenteeseen, matkailuun ja kaupunkilaisten osallistumiseen liittyviä ohjelmointirajapintoja.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kannattaa ke4yde4 dubaissa abu dabin siaan koska sielle4 ei ole yhte4 tuikat se4e4nnf6t, abu dhabissa ollaan edelleen aika vanhanaikaisia eli sielle4 on esimerkiksi kiellettye4 ke4velle4 ke4sike4desse4 ja suudella julkisilla paikoilla kun taas dubaissa ne4me4 asiat ovat ve4he4n enemme4n sallittuja 😀 dubai on ihan mahtava paikka olen itse ke4ynyt sielle4! (:

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*