Nyt on mistä karsia. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen ymmärtää kuntakentältä tulleen palautteen kuntien tehtävien määrän kasvusta.

Valtioneuvosto kysyi ja kunnat vastasivat. Tuloksena 162 sivua tehtäviä, joista ainakin joku vastanneista kunnista olisi valmis luopumaan. Joustoa ja toimintavapautta oli toivomuslistalla ykkösenä. Ja halusipa joku eroon turhista lausuntokyselyistäkin.

Vuosien saatossa kunnille on tullut aina vain uusia tehtäviä ja velvoitteita. Edellisen 2,5 vuoden aikana kuntien ja velvoitteiden lisäys oli euromäärässä mitattuna 410 miljoonaa euroa.

-Palaute kunnista on ymmärrettävää. Kuntien tehtävien järjestämistapoja koskevien yksityiskohtaisten velvoitteiden määrä on lisääntynyt 2000-luvulla, toteaa kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.

Kuntien tekemät esitykset ”turhista” tehtävistä vaihtelevat laidasta laitaan. Turhasta työstä ja kustannuksista halutaan eroon perusopetuksessa, eläinlääkinnässä, aikuisväestön terveystarkastuksissa, vanhustenhoidossa ja sadoissa muissa paikoissa.

Näitäkin esitettiin karsittavaksi

*Subjektiivista päivähoito-oikeutta tulee ehdottomasti rajata. Tuntiperusteinen hoitomaksu käyttöön joka puolella.

*Sijaislasten palvelut valtion maksettavaksi

*Löytöeläinten hoitoa ei ole järkevää pitää kunnan vastuulla.

*Sosiaali- ja terveyspalveluissa viranomaisvalvonnan kokonaisuus on uudistettava Valviran ja aluehallintoviranomaisten kokonaisvastuulle päällekkäisyyksiä poistaen. Yksityisten palvelujen tuottajien valvontaan, tilojen ja laitteiden tarkistamiseen ja lupa-asioihin liittyvät velvoitteet on poistettava kokonaan kunnilta.

*Merimieslääkäritarkastukset palokuntalaisilta, jotka satunnaisesti ajavat palokunnan moottorivenettä.

*Valtion tulee hoitaa kaikki sote-asiat, samoin palo-ja pelastustoimi.

*Kuntien kuuleminen ja lausuntojen pyytäminen asioissa. Voisiko esim. Kuntaliitto olla yksi taho lausuntojen antaja kuntien puolesta. Turhaa työtä, kun moni asia on jo käytännössä päätetty. Sadat virkamiehet tekevät lausuntoja, joilla ei ole mitään merkitystä.

 

Kuntien tekemät karsintaehdotukset

Asiasta valtioneuvoston sivuilla

Avatar
Pekka Moliis
pekka.moliis@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*