Kuva: Pixabay
Kuntaliitosselvityksen taustalla on Honkajoen tukala taloudellinen tilanne.

Honkajoen kunnan tiukka taloudellinen tilanne on pakottanut kunnan päättäjät ottamaan pöydälle jälleen kuntaliitoksen mahdollisuuden Kankaanpään kanssa. Honkajoen kunnanvaltuusto päätti torstaina äänin 11-6 aloittaa kuntaliitosselvityksen tekemisen yhdessä isomman naapurinsa kanssa. Kankaanpää oli sanonut KYLLÄ Honkajoen tiedustelulle yhteisistä neuvotteluista jo aiemmin.

Kunnat eivät ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, kun kuntaliitosselvityksestä puhutaan. Molemmat kunnat olivat mukana vuonna 2013 käynnistetyssä Pohjois-Satakunnan kuntajakoselvityksessä, jossa selvitettiin mahdollisuutta useamman kunnan liitokseen.

Kun tuohon malliin yhteistä tahtoa ei tarpeeksi löytynyt, niin Honkajoki ja Kankaanpää jatkoivat kuntarakenneselvitystä kahden kesken. Ne neuvottelut kariutuivat keväällä 2015.

Nyt vasta selvitellään

Mitään varmuutta kuntaliitoksen syntymisestä ei ole tälläkään kertaa, mutta tosimielellä neuvottelupöytään ollaan Honkajoelta lähdössä.

-Tässä on kyse vasta kuntaliitosselvityksestä. Kun selvitys on tehty, niin sen jälkeen katsotaan, syntyykö tältä pohjalta kuntaliitos. Meille on tärkeää turvata kuntalaisille hyvät ja toimivat palvelut, Honkajoen kunnanhallituksen puheenjohtaja Arimo Koivisto (kesk.) arvioi.

Honkajoki oli asiassa aloitteellinen. Se kutsui alkusyksystä kaikki Pohjois-Satakunnan kunnat mukaan keskustelemaan asiasta, mutta selvitykseen asti kunnista lähti ainoastaan Kankaanpää.

-Kunnan taloudellinen tilannehan tässä on takana. Meillä oli viime vuoden jälkeen 2,6 miljoonaa euroa kattamatonta alijäämää. Viime vuoden osalta suurin osa alijäämästä tuli, kun meidän verotulot putosivat merkittävästi. Myös sote kerrytti alijäämää. Olemme nyt toista kertaa mukana kriisikuntien arviointimenettelyssä, Koivisto kertoo.

Kankaanpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja Katri Kujanpää (sd.) vakuuttaa neuvottelupöytään käytävän vakavissaan.

-Kankaanpää on valmis neuvottelemaan kuntaliitoksista naapurikuntien. Näistä asioista on vuosien aikana käyty useita kertoja neuvotteluja erilaisin kokoonpanoin. Syystä tai toisesta jokainen yritys on aina vain kaatunut. Olemme ottaneet hyvin myönteisesti vastaan Honkajoen kutsun kuntaliitosneuvotteluista, Kujanpää toteaa.

Kahden köyhän liitto arveluttaa

Päätös kuntaliitosselvityksen aloittamisesta syntyi keskusta-vetoisesti. Perussuomalaisten Erno Haavisto oli yksi vastaan äänestäneistä.

-Kyllä tässä vain vahingossa meinaa hyvä kunta loppua. Aika vähän niitä menestystarinoita näistä kuntaliitoksista on syntynyt. Miten se tilanne paranee, jos menemme Kankaanpään sivukyläksi. Vaikka neuvotteluissa mitä luvataan, niin ei sielläkään ole rahaa. Jos kuntaliitoksesta neuvoteltaisiin Eurajoen kanssa, niin yhtään en panisi hanttiin, Haavisto tuumailee.

-Valtio on unohtanut kunnat ihan täysin. Suomessa tarvitaan lähivuosina kipeästi verouudistus, jossa kuntien taloudellisesta asemaa parannetaan. Nyt tilanne on vain koko ajan huonontunut, Erno Haavisto jatkaa.

Sitä Satakunnan mies ei kiellä, etteikö Honkajoen talous olisi todella ahtaalla.

-Olen nyt toista kautta valtuustossa ja eihän siellä ole mitään muuta tehty kuin säästetty ja kiristetty. Mutta nyt menee lapsi pesuveden mukana. Minun mielestä meidän pitää jatkaa vielä muutama vuosi itsenäisenä ja katsoa herääkö hallitus parantamaan kuntien asemaa. Ja jos tilanne ei parane, niin valitaan sitten Lavian tie. Tehdään kuntaliitos sitten, kun joku käskee sen tekemään, Erno Haavisto päättää.

Jos sote-ratkaisu olisi..

Honkajoen suunnallakin odotettiin paljon sote-ratkaisulta. Kun sitä ei syntynyt, niin jotain on pakko tehdä.

-Muiden pienten kuntien tapaan olisimme todellakin tarvinneet sitä sote-ratkaisua. Nyt meidän sote-kustannukset heittelevät liian paljon. Ei siellä tarvita kuin joku laitoshuostaanotto tai muutama paha sairastuminen, niin kunnat sote-menot nousevat satojatuhansia, Arimo Koivisto muistuttaa.

Selvityksen tekemisen jälkeen Kankaanpään ja Honkajoen valtuustot päättävät lopullisesti sen, syntyykö kuntaliitos vai ei. Vuoden 2021 alkuun tuskin liitoksella ehditään.

-Vielä ei ole selvitetty aikatauluja, mutta tarkoitus on lähteä liikkeelle heti, kunhan Kankaanpää on valinnut neuvottelijat. Vuosi 2021 tulee todennäköisesti liian aikaisin, mikäli kuntaliitos toteutuu. Selvitystyö vie kuitenkin huolella tehtynä oman aikansa, arvioi Honkajoen kunnanjohtaja Ulla Norrbo.

Edit 15.11. klo 13.30. Lisätty Kankaanpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja Katri Kujanpään kommentti.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*