Hallitusneuvottelijat tukeutuvat suoraan valtiovarainministeriön näkemyksiin.

Hallitusneuvottelijoiden omaksuma tiukkatalouslinja herättää kritiikkiä talousoppineissa. Neuvottelijat nojautuvat suoraan valtiovarainministeriön näkemyksiin. Sekä suuri leikkaustavoite että linjanveto, jonka mukaan veroaste ei saa nousta, asetetaan kyseenalaiseksi.

Viimeksi maanantain Helsingin Sanomissa Talouspoliittisen arviointineuvoton puheenjohtaja, Jyväskylän yliopiston professori Roope Uusitalo kaipaa päätöksenteon pohjaksi useita erilaisia vaihtoehtoja.

Uusitalo kyseenalaistaa periaatteen, että kokonaisveroaste ei saa nousta. Hänen mielestään verotukien karsiminen olisi hyvää julkisen talouden tasapainottamispolitiikkaa.

Hän sanoo myös, että nyt suunniteltavat sopeutukset ovat moninkertaiset verrattuna siihen, mitä komissio Suomelta vaatii.

Kuntia uhkaavat kahden miljardin säätöt.

Voimakkaimmin leikkauspolitiikkaa on arvostellut Aalto yliopiston professori Pertti Haaparanta.

Akateemista talouskeskustelua käydään Akateemisessa talousbogissa.

Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg otti kantaa Suomen verotuksen tasoon sanomalla, että Suomella ei ole varaa tuntuviin veronkorotuksiin. Borg perehtyi Suomen taloudelliseen tilaan paikkansa jättävän hallituksen toimeksiannosta.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä