Verkossa toimivat ikäihmiset kaipaavat lisää palveluja kotitalousvähennyksen piiriin. (kuva: Ville Miettinen)

Ikäihmiset ovat valmiita käyttämään ostopalveluja ja hyödyntämään kotitalousvähennystä. Joitakin palveluja he odottavat vapaaehtoistoiminnalta. Ongelmaksi koetaan luotettavien palveluntarjoajien löytäminen.

Tiedot ovat peräisin Sitran ja Eläkeläisliittojen etujärjestön EETUn teettämästä verkkotutkimuksesta.

Tutkimukseen vastanneet ovat valmiita maksamaan erityisesti kodin huolto- ja päivittäisaskareista, tekniikan asentamisesta ja käyttämiseen liittyvästä avusta sekä hyvinvointi- ja kuljetuspalveluista.

Vapaaehtoistoiminnalta odotetaan tietotekniikan opetusta, liikuntapalveluja sekä seuraa ja kerhotoimintaa.

Tutkimus toteutettiin verkossa ja siihen osallistui 2500 henkilöä, jotka tuottivat 1657 omaa ideaa sellaisista palveluista, joita he käyttäisivät, jos ne olisivat kotitalousvähennyksenpiirissä.

Sitran Palvelutori-toimintamalli kokoaa alueellisesti tiedot eri palveluntuottajista ja vapaaehtoistoiminnan järjestäjistä yhteen paikkaan. Palvelutorit tarjoavat myös neuvontaa palveluista ja kotitalousvähennyksen hyödyntämisestä.

Tällä hetkellä Sitran Palvelutori toimii Tampereella. Uusien käyttöönottoa suunnitellaan Turussa, Raumalla ja Porissa. Palvelutorit on ensi sijaisesti kohdennettu ikäihmisille, jotka pärjäävät vielä ilman kunnallisia palveluita, mutta haluaisivat apua arkeensa luotettavilta toimijoilta.

– Kotitalousvähennys tasaisi kustannuksia ja toisi palvelut useamman ikäihmisen ulottuville. Sitran johdolla toteutetaan parhaillaan kotitalousvähennykseen liittyvää laskentaa. Siinä selvitetään voisiko ikäihmisille tarjota korkeampaa kotitalousvähennysprosenttia palveluiden hankkimiseen, toteaa johtava asiantuntija Tuomo Melin Sitrasta.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä