Itsehallinnollisten tehtävien karsimisella ei kuntataloutta pelasteta. Valtiovarainministeriön asettaman työryhmän tuoreen raportin mukaan lakisääteisiä tehtäviä täydentävien itsehallinnollisten tehtävien osuus kuntien palvelupaketista on vain 10-20 prosenttia.

Vaikka itsehallinnollisten tehtävien taloudellinen vaikutus ei budjettikirjassa olekaan suuri, niin nillä on suuri merkitys kuntalaisten jokapäiväisessä elämää. Tyypillisesti tehtävät liittyvät elinkeinoelämän ja työllisyyden edistämiseen, asuntotuotantoon sekä kunnan myöntämiin avustuksiin.

Vaikka laki sallii itsehallinnollisten tehtävien karsimisen, niin ministeriön kyselyyn vastanneista kunnista lähes puolet ilmoitti, ettei kunta ole luopunut tehtävistä viimeisen kolmen vuoden aikana. 29 prosenttia kunnista ilmoitti luopuneensa jostain tehtävistä ja 21 prosenttia vastanneista ilmoitti rukanneensa tehtävien sisältöä tai laajuutta.

Kartoitukseen liittyen valtiovarainministeriö teki kevään aikana kunnille kyselyn itsehallinnollisten tehtävien sisällöstä ja laajuudesta. Kyselyyn vastasi yhteensä 139 kuntaa, joiden yhteenlaskettu osuus väestöstä on noin 71 prosenttia.

 

Asiasta valtiovarainministeriön sivuilla

Raportti kuntien itsehallinnollisista tehtävistä ja niiden laajuudesta

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*