Kuva: Ville Miettinen
Hämeenlinnan kaupunki on yksi Kestävä kaupunki -ohjelman avustuksen saajista.

Kaupunkien ja kuntien kestävää kehitystä vauhdittavan Kestävä kaupunki -ohjelman toisessa kokeiluhaussa on valittu rahoitettavaksi kymmenen uutta kokeilua.

Hankkeissa kehitetään muun muassa nuorten ja maahanmuuttajien osallistumista lähiympäristönsä kehittämiseen, työkaluja asuinalueiden eriytymiskehityksen seurantaan sekä kestävän asumisen kummitoimintaa pitkäaikaisasunnottomien tuetussa asumisessa.

Avustushaussa etsittiin kaupunkien ja kuntien sosiaalista kestävyyttä edistäviä kokeiluja, jotka testaavat uusia ratkaisuja tai olemassa olevien laajempaa toimivuutta. Tuettaviin hankkeisiin tuli sisältyä yhteistyötä kuntaorganisaation sisällä, kuntien välillä tai kunnan ja muiden toimijoiden välillä.

– Haussa menestyivät erityisesti hankkeet, joissa testattavia toimintatapoja on mahdollista laajentaa kunnan sisällä tai levittää muihin kuntiin tai muille kunnan toimialoille. Useat rahoitettavista hankkeista tukevat kuntien strategioiden sekä hallitusohjelman tavoitteiden toteutumista, kertoo ohjelmapäällikkö Virve Hokkanen tiedotteessa.

Hämeenlinnassa suunnitteilla leikkipuistoruokailuhanke

Yksi avustuksen saaneista kokeiluista on Hämeenlinnan kaupungin Hyvät eväät -hanke, jossa tarkoituksena on toteuttaa puistoruokailuja Hämeenlinnan alueen lapsiperheille. Kaupungin kumppaneina hankkeessa ovat mukana ammattiopisto Tavastia, Etelä-Hämeen Martat, Hämeen kylät ja Hämeen setlementti.

– Tarkoituksena on järjestää puistoruokailuja yhdessä niin, että Tavastian ravitsemusalan opiskelijat ovat hankkeessa kesätöissä tai tekevät alan opintoja, Martat tuovat omaa ohjausta ja opastusta ruokailujen yhteyteen, Hämeen kylät ja Hämeen Setlementti auttavat saamaan kontaktin alueen ihmisiin. Yhteisenä tavoitteena on yhteisöllisyyden ja sosiaalisuuden kehittäminen, sanoo Hämeenlinnan kaupungin vastaava strategiapäällikkö Ismo Hannula.

Hämeenlinnan hankkeelle myönnettiin 15 000 euron avustus. Hämeenlinnan strategiapäällikkö Mira Sillanpää huomauttaa, että hanke tarjoaa tukea paitsi lapsiperheille, myös muille kaupunkilaisille useista näkökulmista.

– Tarkoituksena hankkeessa on yhdistää työllisyyden polku ja opiskelu, jossa hyödynnetään ammatillisen koulutuksen joustavia mahdollisuuksia. Tavoitteena on, että tämä tulee palvelemaan niin hankalasti työllistyviä maahanmuuttajaopiskelijoita kuin kohtaanto-ongelmasta kärsiviä alueen yrityksiä.

Ismo Hannula kertoo, että kaupungissa on inspiroiduttu Helsingin ja Vantaan suosituista puistoruokailuista, jotka keräsivät suuren valtakunnallisen huomion. Hän uskoo, että myös Hämeenlinnassa kiinnostuneita lapsiperheitä on runsaasti. Samalla puistoruokailu tarjoaa mahdollisuuden kokeilla jalkautuvaa perhekeskusmallia.

– Ihmiset ovat jopa toivoneet tämän tyyppistä toimintaa Hämeenlinnaan. Uskon, että jos markkinoimme tapahtuman oikein, asiakasryhmä voi olla suuri.

Tarkkaa aikataulua toteutukselle ei vielä ole, mutta nyt rahoituksen varmistuttua toimintaa on helpompi lähteä suunnittelemaan. Hannula arvioi, että ensimmäinen puistoruokakokeilu ajoittuu ensi keväälle.

Avustuksia lähes 250 000 eurolla

Kestävä kaupunki -ohjelma on ympäristöministeriön koordinoima hanke, jonka tarkoituksena on vauhdittaa kaupunkien ja kuntien kestävää kehitystä yhdessä ministeriöiden, kuntien ja muiden toimijoiden kanssa. Toiminnan pääteemat ovat vähähiilisyys, älykkyys, terveellisyys ja sosiaalinen kestävyys, ja uusia ratkaisuja etsitään erityisesti teemoja läpileikkaaviin kysymyksiin.

Hakuun saapui 33 hakemusta, joissa oli mukana lähes 40 kuntaa ja noin 100 muuta toimijaa. Hakemusten arvioinnista vastasi ympäristöministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön sekä Kuntaliiton edustajista koostunut arviointiraati.

Tämänkertaisessa kokeiluhaussa myönnettiin avustuksia kymmenelle hankkeelle lähes 250 000 euron edestä.

Kaikki avustuksen saaneet hankkeet:

Helsingin kaupunki: Maahanmuuttajataustaisten osallistuminen oman asuinympäristönsä kehittämiseen Helsingissä
20 000 euroa

HSY: Kestävän asumisen kummikokeilu
30 000 euroa

Hämeenlinnan kaupunki: Hyvät Eväät
15 000 euroa

Jyväskylän kaupunki: Pupu, bunny, ’arnab – osallisuus monikulttuurisessa kaupunkiympäristössä
20 580 euroa

Kangasalan kaupunki: Kävelevät kaupunkilabrat nuorille
30 000 euroa

Lappeenrannan kaupunki: Kierrätysmateriaali ympäristökeksinnöksi
30 000 euroa

Riihimäen kaupunki: Kestävä Elämä Riihimäkeläisille (KERI)
30 000 euroa

Sipoon kunta: Osallistuva budjetointi -menetelmän käyttö Sipoon Nikkilän keskuspuiston suunnittelussa ja toteutuksessa
21 000 euroa

Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä: Asuinalueiden eriytymiskehityksen seurantatyökalun seudullistaminen ja hyödyntäminen seudullisen asuntopolitiikan määrittämisessä ja hyvinvointipalvelujen suunnittelussa
30 000 euroa

Vaasan kaupunki: Vähäkyrön kulttuurikehä
22 500 euroa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*