Timo Kietäväinen korostaa valtion vastuuta kuntatalouden tervehdyttämisessä.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen kaipaa poliittista sitoutumista kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsimiseen.

– Tehtävien ja velvoitteiden karsiminen edellyttää vahvoja poliittisia arvovalintoja. Niiden tekeminen on poliittisten päätöksentekijöiden vastuulla.

Etelä-Karjalan maakuntatilaisuudessa Lappeenrannassa keskiviikkona puhunut Kietäväinen kiittää hallituksen tavoitetta miljardin euron vähentämisestä kuntien velvoitteissa vuoteen 2019 mennessä. Se on hänen mukaansa kunnianhimoinen ja perusteltu. Siinä onnistuminen edellyttää ministereiden vahvaa sitoutumista ja ohjausta tavoitteen toteuttamiseksi, hän sanoo.

Kietäväinen varoittaa tekemästä samoja virheitä kuin viime hallituskaudella.

Tehtävien ja velvoitteiden vähentäminen ei hänen mukaansa onnistu muuten kuin keskittymällä keskeisimpiin tehtäviin ja purkamalla niistä epäolennaisempia osia sekä joustavoittamalla kuntien normiohjausta.

– Jos kunnilta pyritään poistamaan pääasiassa kokonaisia tehtäviä, ajaudutaan uudelleen samaan tilanteeseen kuin viime vaalikaudella. Huomio kiinnittyy solariumlaitteiden valvonnan ja nikotiinilaastareiden myyntilupien kaltaisiin äärimmäisen pieniin asioihin, sanoi Kietäväinen.

 

Palvelujen heikkenemisestä jo esimerkkejä

 

– Ilman tehtävien ja velvoitteiden vähentämistä kuntien palveluiden laatu uhkaa heiketä. Tästä on jo nähtävissä esimerkkejä monissa palveluissa ympäri maata, Kietäväinen muistutti karsintojen tarpeellisuudesta.

– Tehtävien ja velvoitteiden vähentäminen sekä kuntien tiukentuneen valtion ohjauksen joustavoittaminen ovat keskeisessä roolissa pyrittäessä turvaamaan hyvinvointiyhteiskuntamme ydintehtävien toimivuus. Ilman sitä kuntatalouksien tasapainottaminen on erittäin vaikeaa, sanoi Kietäväinen.

Kietäväisen mukaan valtiolla on merkittävä vastuu kuntatalouden tervehdyttämisestä, koska ilman viime eduskuntavaalikaudella tehtyjä suuria valtionosuusleikkauksia kuntatalous olisi lähivuodet ylijäämäinen kaikilla mittareilla mitattuna.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä