KT Kuntatyönantajat on valmis neuvottelemaan Anders Borgin ja Juhana Vartiaisen ehdottamista palkanmuodostuksen periaatteiden ja menettelytapojen uudistamisesta.

KT:n mukaan avoimessa kansainvälisessä kilpailutilanteessa olevat alat voivat määrittää katon ja kustannusvaikutuksen palkkaratkaisuille, mutta palkankorotuksen muodon päättäminen ja kohdentaminen täytyy jättää sektori- tai sopimusalakohtaisiin neuvotteluihin.

– Muutoin julkisesta sektorista voi tulla palkkajohtaja. Näin kävi voimassaolevassa työllisyys- ja kasvusopimuksessa, jossa euromääräinen 20 euron sopimuskorotus nosti julkisen sektorin työvoimakustannuksia enemmän kuin vientialoilla, toteaa KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen.

Vartiaisen ja Borgin esittävät palkoille maksimissaan 0,5 %:n vuotuista kasvuvauhtia kilpailukyvyn palauttamisen takia. Tämä vakauttaisi KT:n mukaan merkittävästi myös kuntatalouden tilannetta.

Mainos– Palkankorotuksen liikkumavaraa on äärimmäisen vähän monta vuotta tästä eteenpäin.

KT:n Jalonen muistuttaa, että paikallisen sopimisen mahdollisuudet ovat kunta-alalla jo nyt huomattavan laaja-alaiset. Ongelmana on kunta-alan ammattijärjestöjen haluttomuus sopia paikallisesti etenkin kuntien talouden välttämättömistä sopeutuskeinoista.

Kunta-alan ammattijärjestöistä muiden muassa OAJ on torjunut Vartiaisen ja Borgin esityksen, että vientisektori määrittäisi vastaisuudessa palkankorotusten korkeimman mahdollisen tason.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*