Kuva on kouluruokakilpailusa aimmin tänä vuonna.

Kunnat käyttävät pääosin kotimaisia raaka-aiheita ruokapalvelussa.  Lihasta ja nestemäisistä maitotuotteista kotimaisuusaste on yli 90 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi maa- ja metsätalousministeriön tilaamasta selvityksestä.

Kotimaisuusaste ei selvityksen mukaan ole yhteydessä raaka-aineiden hintoihin tai kunnan sijaintiin.

Kotimaisten elintarvikkeiden käyttöä edistäviksi tai rajoittaviksi syiksi mainittiin tuotteeseen ja ruokaketjuun liittyviä sekä taloudellisia, yhteiskunnallisia ja poliittisia tekijöitä. Vastuullisuus nousi esiin kotimaisuutta suosivana kriteerinä.

Lähiruoan käyttö vaihteli kunnissa osin saatavuuden takia. Eroja on maakuntien tuotannossa ja jalostuksessa eli lähiruoan tarjonnassa.

Lähiruoan käyttöä perusteltiin yhteiskunnallisilla, poliittisilla ja ruokaketjuun liittyvillä syillä. Kasvikset, leipomotuotteet, liha ja kala olivat yleisimpiä käytettyjä lähiruokatuotteita.

Luomuruoan käyttö todettiin melko harvinaiseksi. Eniten luomua käytettiin leipomo- ja maitotuotteissa. Kaikkiaan luomun osuus oli alle viisi prosenttia.

Kysely tehtiin marras–joulukuussa. Se lähetettiin 295 kuntaan ruokapalveluista vastaaville henkilöille, joista 118 vastasi eli vastausprosentti oli 40.

Selvityksessä huomautetaan, että vastaukset ovat arvioita, koska kotimaisuusasteen mittaaminen on vaikeaa varsinkin pitkälle jalostetuissa elintarvikkeissa.

Myös vuodenajan yhteys sen hetkisen tarjonnan kotimaisuuteen vaikuttaa tuloksiin.

Selvitys on luettavissa täällä.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*