Kuntien julkitulleissa talousarvioesityksissä on selkeänä linjana heikko talous. Sen paikkaamisessa menojen leikkaaminen vaikuttaa vallitsevalta menetelmältä, tulopohjan kasvattamista ei talousarviotiedotteissa kovin usein mainita.

Vaikka nyt tilanne todetaan vaikeaksi, monessa kunnassa nähdään valoa tulevaisuudessa.

Ainakin suuri osa kunnista tekee alijäämäisiä talousarvioita, ottaa lisää velkaa, lykkää investointejaan ja kirjaa tavoitteisiinsa toiminnan tehostamisen.

Kaikki eivät tehostamista yksilöi muuten kuin tavoitteena vähentää henkilöstöä.

Jotkut kunnat tiivistävät palveluverkkojaan muun muassa lakkauttamalla tai yhdistämällä kouluja.

Joissakin kunnissa on tiedossa tai suunnitteilla valmiita rakenteellisia ratkaisuja. Liikelaitoksiaan moni miettii uusiksi, jotkut johtamisjärjestelmiään ja organisaatioitaan tai ICT-ratkaisujaan.

Useampi kunta toteaa lykkäävänsä taloutensa tervehdyttämistä tai tasapainottamiseksi aiemmin hyväksyttyjä aikataulujaan.

 

Kilpailukykykin muistetaan

 

Menojen leikkaaminen tulee talousarviotiedotteissa esiin miltei poikkeuksetta. Tulopohjan kasvattamiseen viitataan harvemmin.

Jyväskylä on kirjannut tavoitteeksi keskustansa kehittämisen ja siten vetovoiman lisäämisen. Myös Espoo tuo esiin aluekeskustensa kehittämisen ja kilpailukyvyn lisäämisen. Espoossa pannaan myös paljon rahaa ja toiveita länsimetroon.

Valtion tekemisiä moittivat monet kunnat, jotkut esittävät huolensa sote-uudistuksen vaikutuksista.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä