Viime vuonna noin 550 000 kiinteistönomistajaa maksoi kiinteistöveronsa myöhässä ja joutui maksamaan myöhästyneestä verosta korkoa. Kuva: Pixabay

Moni kunta on nostanut maapohjan kiinteistöveroprosenttia, mikä näkyy monelle kiinteistönomistajalle aiempaa korkeampana verona. Veroprosentin noston taustalla on lakimuutos, tiedottaa verottaja.

Kaikkien kiinteistönomistajien kiinteistöverotuspäätökset ovat nyt verottajan sähköisessä palvelujärjestelmässä. Lisäksi verottaja tiedottaa, että yksityishenkilöiden on tarkistettava ja täydennettävä kiinteistöverotuspäätökset 7. toukokuuta mennessä, yhteisöjen 30. huhtikuuta mennessä.

Kunnat päättävät kiinteistöveroprosentit, mutta laki määrää veroprosenteille ylä- ja alarajan. Vuoden 2024 alusta alkaen rakennusten ja maapohjan kiinteistöveroprosentit eriytettiin toisistaan, ja maapohjan veroprosentin alaraja nousi 0,93 prosentista 1,3 prosenttiin.

Maapohjan kiinteistövero on nyt 1,30–2 prosenttia riippuen kunnasta. Rakennusten kiinteistövero on 0,93–2 prosenttia.

– Meidän tietojemme mukaan suurin osa kunnista on nostanut kiinteistöjen maapohjien kiinteistöveroprosenttia muutoksen seurauksena, mikä näkyy kiinteistöjen omistajille veron nousuna, sanoo veroasiantuntija Annika Stark Verohallinnon tiedotteessa.

Verohallinto tilittää kiinteistöveron kokonaisuudessaan kunnille.

Rakentaminen on kallistunut

Kiinteistöveron nousu voi johtua myös muista syistä.

Kunta on voinut tarkistaa ja korjata alueellaan olevien rakennusten tietoja ja ilmoittaa muutoksista Verohallinnolle.

Rakennusten kiinteistöveroon vaikuttaa rakennuskustannusindeksi, jonka perusteella määräytyy rakennuksen jälleenhankinta-arvo. Koska rakentaminen on kallistunut, tämän vuoden kiinteistöverotuksessa käytettävä rakennuskustannusindeksi on noussut viime vuodesta 2,1 prosenttia.

Kiinteistön omistajan pitää tarkistaa kiinteistöverotuspäätös. Jos kiinteistön tiedot ovat kunnossa ja ajan tasalla, päätökselle ei tarvitse tehdä mitään, verottaja tiedottaa.

− Jos kiinteistöön on viime vuonna tehty suuria parannuksia, kuten lisätty vesijohto, viemäri tai koneellinen ilmastointi, ne pitää ilmoittaa nyt. Myös silloin, kun rakennuksen käyttötarkoitus on muuttunut eli esimerkiksi kesämökin on muuttanut vakituiseksi asunnoksi, muutokset pitää ilmoittaa kiinteistöveroilmoituksella, Stark neuvoo.

Kiinteistöveron suuruus muuttuu, jos kiinteistönomistaja ilmoittaa Verohallinnolle muutoksista, kuten rakennuksen perusparannuksista tai sen käyttötarkoituksen muuttumisesta.

Veronkorotus uhkana

Tämän vuoden alussa tuli voimaan lakimuutos, jonka vuoksi uudelle kiinteistönomistajalle voidaan määrätä veronkorotusta, jos kiinteistön tiedot ovat jääneet ilmoittamatta Verohallinnolle.

Viime vuonna noin 550 000 kiinteistönomistajaa maksoi kiinteistöveronsa myöhässä ja joutui maksamaan myöhästyneestä verosta korkoa.

Tänä vuonna laskut kiinteistöverosta tulevat verkkopankkiin edellisvuosia aikaisemmin, kaksi kuukautta ennen eräpäivää, verottaja tiedottaa.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä