Pieneksi jää, arvioitiin ministeriössä neuvottelutuloksen talousvaikutusta.

 Valtiovarainministeriön laskelmissa ei hehkutella työmarkkinaosapuolten maanantaina julkistaman neuvottelutuloksen talousvaikutuksia. Hallitusohjelmassa tavoiteltua kilpailukykyloikkaa ei nyt neuvotellun sopimuksen varaan voi perustaa, ilmenee VM:n tiistai-iltana julkaisemasta alustavasta laskelmasta.

Ministeriön laskelmien mukaan työmarkkinaosapuolten neuvottelutuloksen julkista taloutta vahvistava vaikutus olisi noin 600 miljoonaa euroa, joten hallituksen tavoitteesta ollaan perässä yli miljardi euroa. Paketin yksikkötyökustannusvaikutus on ministeriön laskelmien mukaan noin 3,7 % vuodesta 2019 eteenpäin ilman palkkaratkaisua. Työllisyyden arvioidaan kasvavan noin 35 000 hengellä perusuraan nähden 2020-luvun alkuun mennessä.

Säästö muodostuu työllisyyden paranemisen vaikutuksesta julkiseen talouteen (700 me) ja vuosityöajan 24 tunnin pidennyksestä, joka veromenetykset huomioiden on vajaat 200 miljoonaa euroa. Kun samaan aikaan paketilla on myös keskipitkällä aikavälillä julkisen talouden tasapainoon 300 miljoonan euron heikentävä vaikutus, niin helpotusta kertyisi vain 600 miljoonaa.

Alustavat laskelmasta tehneestä valtiovarainministeriöstä korostetaan, että laskelmiin sisältyy epävarmuustekijöitä.

 

Asiasta valtiovarainministeriön nettisivuilla

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä