Yhä useampi suomalainen päätyy Kelan asiakkaaksi joutuessaan työmarkkinatuen varaan. Kela perii kunnilta osan kustannuksista.

Työttömyys lisääntyy ja pitkäaikaistyöttömien osuus työttömistä kasvaa, todetaan lyhyen aikavälin työmarkkinaennusteessa. Työllisyyskehitys on kaikilla päätoimialoilla joko negatiivinen tai lähellä nollaa. Kuntien osuutta pitkäaikaistyöttömyyden kustannuksista on nostettu tämän vuoden alussa.

Pitkäaikaistyöttömyys kasvaa selvästi. Vuonna 2015 pitkäaikaistyöttömiä on noin 110 000 ja vuonna 2016 noin 130 000.

– Yhä suurempi osa työttömistä on pitkäaikaistyöttömiä. Pitkäaikaistyöttömyys ei ole enää vain ikääntyneiden ja vähän koulutettujen ongelma, vaan se on laajentunut myös väestöryhmiin, jotka aiemmin olivat siltä melko hyvin suojassa, sanoo neuvotteleva virkamies Johanna Alatalo.  Hän vastaa työ- ja elinkeinoministeriön lyhyen aikavälin työmarkkinaennusteen kokoamisesta.

– Työttömyysaste nousee keväisestä ennusteesta, koska palvelusektorin työllisyyden kasvu on hiipunut. Talouskasvu ei juurikaan riitä kasvattamaan työllisyyttä vielä vuonna 2016, Alatalo sanoo.

Ensi vuonna on näkyvissä pientä työllisyyden kasvua rakentamisessa ja palveluissa, mutta se ei riitä merkittävästi kasvattamaan kokonaistyöllisyyttä.

 

Työvoiman tarjonta jatkaa kasvuaan

 

Työttömien työnhakijoiden määrä kasvaa 2000-luvun ennätystasolle. Ennusteen mukaan työttömiä työnhakijoita on vuonna 2015 keskimäärin 355 000 ja vuonna 2016 noin 370 000.

Työikäisen väestön määrä on jatkanut kasvuaan ja lisää siten työvoiman tarjontaa. Erityisesti yli 60-vuotiaat pysyvät aiempaa pidempään työmarkkinoilla.

Oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat lisäävät työvoiman tarjontaa hieman vuoden 2016 aikana, ennusteessa katsotaan. Siinä todetaan, että jo nyt maahanmuutto on keskeinen väestönkasvua ja työvoiman tarjontaa ylläpitävä tekijä nuoremmissa ikäluokissa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*