Potilasjärjestöt korostavat hoitosuunnitelmien tärkeyttä.

Potilasjärjestöjen mukaan hallitusohjelma on karua luettavaa paljon sairastaville. Järjestöt ilmaisevat huolensa toimeentulosta ja hallituksen aikeista keventää hoitosuunnitelmien laadintavelvollisuutta.

– Hoitosuunnitelmien tekoa laiminlyödään jo nyt, mikä heikentää potilaan oikeuksia, hoidon onnistumista ja potilasturvallisuutta. Jos laki ei velvoita kirjalliseen hoitosuunnitelmaan, se tarkoittaa käytännössä lupaa jättää suunnitelma tekemättä, Potilas- ja kansanterveysjärjestöjen verkoston POTKAn puheenjohtaja Leena Rosenberg sanoo.

– Työntekijöiden vaihtuessa jokainen aloittaa sairastavan kanssa alusta. Hoito ei ole suunnitelmallista, tulee turhia, päällekkäisiä lääkityksiä, eikä potilas itse tiedä miten edistäisi hoitoaan. Säästöjä ei saavuteta eikä tilanne ole oikeudenmukainen, Rosenberg sanoo.

Lääkekatto, terveydenhuollon maksukatto ja matkojen maksukatto ovat tänä vuonna yhteensä 1 563 euroa. POTKA pitää summaa suurena verrattuna takuueläkkeeseen, joka on 746,57 euroa kuukaudessa.

– Hallituksen kaavailut heikentävät erityisesti paljon sairastavien toimeentuloa. Jo vuonna 2011 oli puoli miljoonaa kotitaloutta, joiden tulot riittivät huonosti lääkkeiden hankintaan. Osalla pienituloisista terveydenhuoltokulut vievät jopa 40 prosenttia perheen maksukyvystä, toteaa  POTKA kannanotossaan.

– Lääkekorvauksia on vuosi vuodelta heikennetty ja terveydenhuollon maksuja nostettu. Ensi vuonna astuu voimaan vuosittainen 45 euron alkuomavastuu lääkekorvauksista. Potilaan matkakohtainen omavastuu hoitokäynneistä puolestaan nousi tänä vuonna 9,25 eurosta 16 euroon. Maksu on lähes kaksinkertaistunut kolmessa vuodessa, POTKA-verkosto toteaa.

– Rankimmin maksujen omavastuiden korotus iskee heihin, joilla on pienet tulot ja paljon terveysongelmia. Tavoite sosioekonomisten terveyserojen kaventamisesta ei näytä toteutuvan tälläkään hallituskaudella, sanoo POTKA-verkoston puheenjohtaja Leena Rosenberg.

POTKA on 36 potilasjärjestön verkosto, jonka toimintaa koordinoi sosiaali- ja terveysjärjestöjen kattojärjestö SOSTE.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä