Kuntien investointeja ja niihin liittyvää velkaantumista tulisi arvioida kahden toisiaan täydentävän seurantajärjestelmän avulla, kirjoittavat Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio ja apulaisjohtaja Reijo Vuorento keskiviikon Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla.

Julkisen talouden tilastot laaditaan vuosittaisten kokonaismenojen ja -tulojen perusteella ilman kokonaismenojen jakautumista, syömävelat ja investointivelat rinnastaen.

Tällöin jää huomioimatta se, millaista vaurautta julkisella sektorilla otettu velka tuottaa kansantalouteen.

– Tämä tilastointitapa sivuuttaa sen, että julkiset investoinnit – esimerkiksi kunnissa – kohdistuvat yhteiskunnan kokonaisetua tavoitteleviin kohteisiin: teihin, rakennuksiin, koneisiin ja laitteisiin. Tällaisten investointien toteuttamiseksi otettu velka lisää vaurautta ja edistää tulevien sukupolvien hyvinvointia, Punakallio ja Vuorento kirjoittavat.

– Nykyisten tilastojen rinnalle tarvitaan tarkempi kuva julkisen talouden velan jakautumisesta kulutuksen ja investointien kesken. Pitää myös tarkastella investointien tuottoja, jotta velan yhteys yhteisen vaurauden kasvuun ymmärretään.

HS:n Vieraskynä 27.5.: Syömävelka on erotettava investointivelasta

Lisää taloudesta:

Reijo Vuorento: Talouskasvu ratkaisee

Minna Punakallio: Paljonko julkisesta sektorista saadaan vielä säästöjä?

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Syömävelan erotettaminen investointivelasta olisi järkevää. Tosin kaikki investoinnitkaan eivät ole tuottavia ja yhteiskunnallista vaurautta kasvattavia. Syömävelkakin on hieman ongelmallinen käsite nykyajattelussa. Varsinaista syömävelkaahan tulee lähinnä vain valtioneuvoston ja ministeriöiden kestityksistä. Panostukset koulutukseen sekä ennaltaehkäiseviin sosiaali- ja terveyspalveluihin nähdään nykyisin yleisesti ihan perustellusti tulevaisuusinvestointina. Oli kyse toimintamenoista tai investoineista, velkarahoitukseen pitää suhtautua lähtökohtaisesti kriittisesti ja julksisten panostuksten pitäisi olla vaikuttavia ja tuloksellisia.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*