Selvityksen mukaan julkisiin hankintoihin jätetään verrattain vähän tarjouksia. Kuva: Seppo Haavisto

Julkisissa hankinnoissa merkittäviä esteitä tarjouksen jättämiselle ovat tarjoamisen raskaus, hankinnan kohteelle ja tarjoajalle asetetut vaatimukset sekä tarjouspyynnön sisällön räätälöinti niin, että vain tietyt tarjoajat pystyvät tarjoamaan, käy ilmi valtiovarainministeriön ja Kuntaliiton Hankinta-Suomi-ohjelman selvityksestä.

Tarjouksen jättämishalukkuuteen positiivisesti vaikuttaa kyselyn perusteella muun muassa tarjouspyynnön selkeys, selvät vertailuperusteet ja laadun käyttäminen vertailuperusteena. Hankintayksiköiden kannattaa kyselyn perusteella kiinnittää huomiota tarjouspyyntöasiakirjojen yksiselitteisyyteen ja ymmärrettävyyteen sekä tarjouspyynnön ja sopimusehtojen selkeyteen. 

Selvitysraportin mukaan julkisiin hankintoihin jätetään verrattain vähän tarjouksia. Lisäksi yleisen käsityksen mukaan julkisiin tarjouskilpailuihin tarjoaminen on kalliimpaa kuin yksityisen puolen kilpailutuksiin.

Kilpailulla on laatua parantava ja hintaa laskeva vaikutus. Selvityksen tekijöiden mukaan onkin tärkeä selvittää, mitkä tekijät estävät ja mitkä kannustavat tarjouksen jättämiseen. Vuonna 2021 julkisissa hankinnoissa kilpailutuksiin tuli keskimäärin 4,5 tarjousta, ja mediaani tarjousten määrä oli 3.

Kyselyyn vastasi 215 yrityksen edustajaa. Suurin osa vastaajista oli osallistunut kyselyä edeltävän vuoden aikana julkiseen kilpailutukseen. Kyselyn tuloksia hyödynnetään, kun tulevia julkisten hankintojen kehittämisen toimenpiteitä suunnitellaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä