Valtiovarainministeriö käynnistää selvityksen, voidaanko aikaisemman kuntien peruspalvelujen valtionosuusjärjestelmän saaristo-osakuntaa vastaava lisä palauttaa siirtymäajaksi valtionosuusjärjestelmään. Saaristo-osakuntalisät poistuivat valtionosuusjärjestelmästä vuoden 2015 alussa.

Lähtökohdan tulisi ministeriön mukaan olla nykyistä uudistusta edeltäneessä tilanteessa. Ministeriö tiedotti selvityksestä torstaina.

Vuonna 2014 vanhassa valtionosuusjärjestelmässä laskennallinen korotus saaristo-osakunnille oli yhteensä 6,1 miljoonaa euroa.

Kyseessä on ministeriön mukaan rajoitettu ja tiivis selvitys. Selvityksessä on mukana maa- ja metsätalousministeriön yhteydessä toimiva saaristoasiain neuvottelukunta.

Valtioneuvosto antoi viime joulukuussa asetuksen, jossa nimettiin vuoden 2016 saaristokunnat ja saaristo-osakunnat. Saaristokuntia on 8 ja saaristo-osakuntia 40.

Asetus on voimassa kuluvan vuoden loppuun saakka. Saaristokunnat säilytettiin entisinä, saaristo-osakunniksi nimettiin kaksi uutta, Kirkkonummi ja Pori. Samassa yhteydessä todettiin saaristolisäjärjestelmän kehittämistarve.

Syrjäisyystekijän arviointi katsotaan lisäksi erikseen osana kuntien valtionosuusjärjestelmän uudistamisen kokonaisuutta sote-uudistuksen ja siihen liittyvien rahoitusratkaisujen osana.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*