Lapinlahden kunnanjohtaja Janne Airaksinen
Siilinjärven talouden sopeutuksen taustalta löytyy myös muuttovoittoisen menestyvän kunnan probleemaa, palvelutarpeen kasvun edellyttämiä investointeja, sanoo kunnanjohtaja Janne Airaksinen. Kuva: Miska Puumala

Siilinjärven kunnan 18.3.2024 päättyneiden yhteistoimintaneuvottelujen seurauksena irtisanotaan 20 kunnan työntekijää.

Kunnanjohtaja Janne Airaksinen sanoo Kuntalehdelle, että vielä ei ole tiedossa, mihin toimialoihin irtisanomiset kohdistuvat.

-Se tarkentuu lähiviikkojen aikana.

Yhteistoimintaneuvottelut olivat osa Siilinjärven kunnassa käynnissä olevaa talouden tasapainottamistyötä, jonka tavoitteena on talouden tasapaino vuonna 2027.

Viime vuoden puolella alkaneessa tasapainottamisessa haettiin alun perin 1,5 miljoonan euron säästöjä, ja joulu-tammikuun aikana toiminut sopeutustyöryhmä löysi 600 000 euron edestä tulokseen vaikuttavia toimenpiteitä, Airaksinen kertoo.

Yt-neuvotteluissa neuvoteltiin 900 000 euron henkilöstöön kohdentuvista säästöistä. Neuvottelujen kuluessa säästösumma jakautui kertaluonteisiin (525 000 €) ja pysyviin säästöihin (375 000 €).

Yt-neuvotteluissa vältettiin henkilöstön lomautukset sopimalla palkattomista vapaista ja lomarahojen vaihtamisesta.

Irtisanottavien määrä on noin 2 prosenttia Siilinjärven kunnan reilusta 900 työntekijästä.

-Ei se määrästä ole kovin iso osuus, mutta kun lähdetään miettimään, mistä kohtaa vähennetään, jokaisen henkilön kohdalla on asia pohdittava tosi tarkkaan. On se siinä mielessä iso määrä, Janne Airaksinen sanoo.

Sisäilmaongelmia ja menestyvän kunnan haasteita

Yksi keskeinen tekijä säästötarpeen taustalla on huonokuntoiset kiinteistöt. Siilinjärvellä on useita koulurakennuksia, jotka ovat tulleet elinkaarensa päähän, ja kunta on käyttänyt väistötiloihin pari miljoonaa euroa vuodessa useana vuonna peräkkäin.

-Meillä on isot kouluhankkeet menossa, ja haluamme varmistaa, että lapset voivat käydä koulua ja työntekijät työskennellä terveissä rakennuksissa. On käynnistetty kaksi isoa kouluhanketta, ja niiden alta puretaan vanhat koulut pois. Se aiheuttaa kertapoistoja. Ne ovat rasittaneet taloutta viime vuosina ja rasittavat tulevaisuudessakin, Janne Airaksinen kertoo.

Toisaalta Siilinjärvi on muuttovoittokunta ja keski-iältään nuori, kunnanjohtaja muistuttaa.

-Meillä on myös palveluntarve kasvanut erityisesti varhaiskasvatuksessa, sivistyspalveluissa. Kun palveluntarve kasvaa, se tarkoittaa investointeja. Tietyllä tavalla menestyvän kunnan probleema myös.

-Meillä on sillä tavalla hyvä tilanne, että talous on mahdollista oikaista.

Yhteistoimintaneuvottelijat kokoontuivat viisi kertaa. Mukana oli kunnan edustajien lisäksi työntekijäpuolen edustajia. Kunnanjohtajan mukaan neuvottelut käytiin rakentavassa hengessä.

-Vaikka asia oli vaikea, neuvottelut käytiin tosi hyvässä hengessä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä