Sunilan tehtaalla sellun tuotanto taukosi jo toukokuussa. Nyt tuotanto on päätetty lopettaa kokonaan. Kuva: Ville Miettinen

Stora Enson päätös sulkea muutosneuvottelujen seurauksena Sunilan-tehtaansa Kotkassa vaikuttaa suoraan 240 työntekijään ja välillisesti lukemattomiin muihin seudun yrittäjiin ja työntekijöihin.

Yllätyksenä päätös ei tullut sen jälkeen, kun Stora Enso oli jo kesäkuussa tiedottanut harkitsevansa tehtaan sulkemista.

Kesäkuinen ilmoitus oli sokki, kuvaili kaupunginjohtaja Esa Sirviö paikallisessa sanomalehdessä Kymen Sanomissa. Tuolloin Kotkan kaupunki ryhtyi välittömiin toimenpiteisiin, jotta tehtaan lopettamisen vaikutukset jäisivät mahdollisimman lieviksi.

Kaupunkiin perustettiin rakennemuutostyöryhmä, johon kutsuttiin seudun kehittämisyhtiö Cursorin, TE-toimiston, ELY-keskuksen, työ- ja elinkeinoministeriön, Kymenlaakson Liiton ja paikallisten oppilaitosten Ekamin ja Xamkin edustajat.

MainosSunnuntaina Sirviö kertoi Facebookissa olevansa sairaalahoidossa keuhkokuumeen vuoksi. Kotkan kehitysjohtaja Toni Vanhala kertoi Kymen Sanomille, että rakennemuutostyöryhmä oli jo heinäkuussa toimittanut luonnoksen äkillisen rakennemuutoksen toimenpidesuunnitelmasta työ- ja elinkeinoministeriöön siltä varalta, että uhka tehaan sulkemisesta realisoituisi.

-Ministeriö on ollut mukana tiivisti ja tietää meidän toiveistamme, Vanhala sanoo tiistain Kymen Sanomissa.

Rakennemuutosryhmä on hyödyntänyt mm. niitä kokemuksia, joita Kotkan-Haminan seudulla käytettiin vuonna 2007, kun Summan paperitehtaan lopettamisen vaikutuksia lievennettiin. Nykyään Summan tehtaan tiloissa toimii Google, joka osti viime vuonna lisää maata toimintojaan varten Haminan kaupungilta.

-Sunilan tehdas sijaitsee loistavalla paikalla, jonne tulee junarata ja jonka yhteydessä on toimiva satama, Esa Sirviö muistutti rakennemuutostyöryhmän perustamisen yhteydessä.

Venäjän aloittaman sodan vaikutus taustalla

Stora Enson mukaan Suomen puumarkkinoihin on vaikuttanut rakenteellisesti kuitupuusta käytävän kilpailun kiristyminen ja puun tuonnin loppuminen Venäjältä sen jälkeen, kun Venäjä aloitti sodan Ukrainassa ja rajat ovat menneet kiinni useilta liiketoiminnoilta.

Uusissa olosuhteissa, joissa puukustannukset ovat merkittävästi kohonneet, Sunilan yksikkö ei ole enää kustannuskilpailukykyinen, Stora Enso arvioi.

Kovahiilipohjaisen akkumateriaalin pilottilaitos jatkaa toimintaansa Sunilassa.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*