– Tuotannon arvoa kuvaava bruttokansantuote ei koostu julkisista ja yksityisistä menoista vaan yksityisestä ja julkisesta arvonlisäyksestä, joka tarkoittaa kansan­taloudessa tuotettujen tavaroiden ja palveluiden arvoa, kirjoittaa Tilastokeskuksen johtaja Marjo Bruun blogauksessaan Tieto&Trendit-sivustolla.

Blogikirjoitus käsittelee suhtautumista julkisuudessa esitettyihin väitteisiin, että julkisen sekotorin menot olisivat 60 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta (BKT).

– Kun verrataan julkisia menoja ja bruttokansantuotetta, tarkastellaan kahden eri tunnusluvun välistä suhdetta, ei toisen osuutta toisesta. Viime vuosina tuo suhdeluku on kasvanut, mikä on ensisijaisesti ollut seurausta brutto­kansan­tuotteen pienenemisestä, Bruun kirjoittaa.

Hän muistuttaa, että yksityisen sektorin menot ovat suurempi kuin bruttokansantuote, ja että julkinen sektori tuottaa 20 % ja yksityinen 80 % Suomen BKT:stä.

Bruun pitää kenties vertailukelpoisimpana julkisen talouden koon mittarina julkisen talouden tuottaman arvon­lisäyksen osuutta koko kansantalouden arvon­lisäyksestä.

– Se kuvaa julkisen talouden omaa palvelu­tuotantoa ja koostuu pääasiassa henkilöstö­menoista. Suomessa tuo osuus oli 20 prosenttia vuonna 2012. EU-maista osuus oli suurempi Tanskassa ja Ruotsissa.

Lue Marjo Bruunin blogaus bruttokansantuotteesta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä