Pääministeri Alexander Stubb lupasi hallituksen tekevän kaikkensa, jotta Talvivaaran kaivostoiminnalle löytyy jatkaja.

Neljän ministerin voimin vakuutettiin kainuulaisille, ettei Talvivaaran työntekijöitä ja ympäröivää maakuntaa jätetä yksin. Pikavisiitillä Sotkamossa pyörähtivät perjantaina iltapäivällä pääministeri Alexander Stubb, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori, työministeri Lauri Ihalainen ja ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen.

– Tulimme kuuntelemaan, ymmärtämään ja antamaan tukea. Panostamme siihen, että Talvivaaralle löytyy jatkaja, pääministeri Alexander Stubb totesi.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori piti mahdollisena valtion lähtemistä mukaan kaivostoimintaan Turun telakalta tutulla mallilla.

– Tärkeintä on ottaa tilanne haltuun ja etsiä pitkän aikavälin ratkaisu. Valtion varaan kaivoksen tulevaisuutta ei voi rakentaa. Valtio voi kyllä olla tarvittaessa mukana kaivosyhtiössä, mutta vetovastuuseen tarvitaan yksityinen taho. Malli voisi olla samantapainen, kuin telakkaratkaisussa, Jan Vapaavuori pohti.

Resurssit järjestyvät

Oli sitten kyse ympäristöasioiden hoidosta, konkurssipesän pyörittämisestä, irtisanomisuhan alla olevien työntekijöiden tukemisesta tai ympäröivän alueen tukemisesta, niin valtion kassassa vakuutettiin resursseja riittävän.

– Jos nyt päätetyt resurssit eivät riitä, niin niitä lisätään, ministerien pöydän takaa vakuutettiin.

Lähiviikkoina ministerien puheet joutuvat tositestiin, kun Helsingissä vastaan otetaan hakemus Kainuun nimeämiseksi äkillisen rakennemuutoksen alueeksi. Kainuulainen pessimismi on osoittanut Talvivaaran tapauksessa hyvät puolensa, sillä maakunnan ja kuntien päättäjät ovat viimeisen vuoden aikana koonneet kaikessa hiljaisuudessa Talvivaaran kriisin varalle toimenpide-ehdotukset valmiiksi. Tavoitteena on saada maakunnassa nopeasti liikkeelle yritys- ja muita investointeja, joiden avulla synnytetään työpaikkoja.

Talvivaaran konkurssipesä puolestaan ilmoitti perjantaina työntekijöille, että heidän kanssaan solmitaan toukokuun loppuun saakka ulottuvat määräaikaiset työsopimukset.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*