Kuva: Pixabay
Eläkejärjestelmien yhdistämisellä ei olisi vaikutusta eläketurvan tasoon tai ansaittuihin eläkeoikeuksiin

Kunnallinen eläkejärjestelmä ja yksityisen sektorin eläkejärjestelmä on mahdollista ja tarkoituksenmukaista yhdistää. Näin toteaa raportissaan eläkejärjestelmien erillisyyttä selvittänyt STM:n ja VM:n yhteinen työryhmä.

Työryhmän mukaan eläkejärjestelmien yhdistämisen jälkeen mahdolliset toimintaympäristön muutoksesta aiheutuvat riskit kannettaisiin yhdessä.  Merkittäviä muutoksia voi aiheutua esimerkiksi työllisyydessä tai keskimääräisen eliniän kehityksessä.

Yhdistämisen jälkeen kuntatyöntekijät vakuutettaisiin julkisten alojen eläkelain sijasta työntekijän eläkelain (TyEL) mukaisesti. Kevasta tulisi TyEL-laitos, joka toimeenpanisi työntekijän eläkelakia. Kuntatyöntekijöiden TyEL:ä vastaava osa karttuneista ja maksussa olevista eläkkeistä siirrettäisiin TyEL-järjestelmään.

Muutoksella ei olisi vaikutusta eläketurvan tasoon tai ansaittuihin eläkeoikeuksiin. Nykyinen oikeus kunnallisen eläkejärjestelmän lisäeläketurvaan säilyisi, vaikka henkilö yhdistymisen jälkeen työskentelisi muualla kuin kunta-alalla.

Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen korostaa, että jatkovalmisteluun jää vielä monta kysymystä selvitettäväksi.

– Pidän arvokkaana sitä, että työryhmä on löytänyt yksimielisyyden siitä isosta linjasta, miten kunnallisen ja yksityisen eläkejärjestelmän yhdistäminen voitaisiin tehdä, Kietäväinen sanoo.

Siirtymäajan jälkeen kilpailu eläkelaitosten kesken avautuisi. Kuntatyönantajilla ja yksityisten alojen työnantajilla olisi samanlaiset mahdollisuudet järjestää työntekijöiden eläketurva missä tahansa työeläkevakuutusyhtiössä, eläkekassassa tai -säätiössä. Kietäväisen mukaan kunta-alan kannalta erityisen tärkeää on ollut se, että tätä kautta kuntasektorin eläkemaksut kyetään siirtymäajan jälkeen saamaan yksityisen sektorin tasolle.

– Tämä on tärkeä viesti kaikille, jotka ovat olleet huolissaan kuntatyön tulevaisuudesta. Jatkossa kunnille tarjoutuu uudenlainen mahdollisuus hankkia henkilöstön eläkevakuutukset kilpailutuksen kautta, Kietäväinen sanoo.

Kietäväisen mukaan tärkeää on, että yhdistämiseen tähtäävän lainvalmistelun käynnistämisestä tehdään poliittinen päätös pian, mahdollisesti kevään hallitusneuvotteluissa.

– Jo pelkästään erilaisten tietojärjestelmä- ja rekisterimuutosten sekä yksityisten alojen tyyliseen sijoitusriskiin liittyvien mittavien muutostöiden johdosta, on uudistuksen toimeenpanoon varattava riittävä valmistautumisaika. Työryhmän alustavasti hahmottelema aloitusvuosi 2027 on Kevan kannalta äärimmäinen minimi, Kietäväinen sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*