Veromaksajien Keskusliitto ei halua maakuntaveroa sote-uudistuksen rahoittajaksi. (kuva: Ville Miettinen)

Veronmaksajain Keskusliitto pelkää, että mahdollinen maakuntavero nostaisi verojen kokonaismäärää. Ajatus uudesta maakuntatason verottajasta on nostettu esiin erilaisten sote-mallien puntaroinnin yhteydessä.

– Tällöin olisi hyvin vaikeaa varmistaa, että kunnanvaltuustojen päättämien kunnallisverojen ja maakuntavaltuustojen päättämien maakuntaverojen yhteismäärä ei nousisi ajan myötä kohtuuttomasti nykyisiä kunnallisveroja korkeammaksi, Veronmaksajain Keskusliitto toteaa vuosikokouksensa julkilausumassa.

Liitto pitää sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta alkaneen vaalikauden tärkeimpänä rakenneuudistuksena.

– Se on myös merkittävä verouudistus. Valittavasta sote-mallista riippumatta uudistuksen perustavoitteena on oltava kustannuspaineiden purkaminen toimintaa tehostamalla ja järkeistämällä, ei verotusta kiristämällä, liitto linjaa.

MainosPäättyneellä vaalikaudella erityinen ongelma oli Veronmaksajien mukaan veromuutosten lyhytjänteisyys ja poukkoilevuus:

– Jatkossa on erityisen tärkeää, että veropolitiikka on ennustettavaa, johdonmukaista ja pitkäjänteistä. Tulevan hallituksen olisikin hyvä olla pidättyväinen maakuntaveron kaltaisten uusien verojen säätämisessä ja sen sijaan keskittyä kehittämään nykyistä verojärjestelmää kannustavammaksi ja kohtuullisemmaksi.

Veronmaksajain Keskusliiton vuosikokous pidettiin 4. toukokuuta Helsingissä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*