Pertunmaan kunnan kohdalla arviointimenettely aloitetaan alusta kuntakentän muutoksen vuoksi. Kuva: Pixabay

Valtiovarainministeriö tiedottaa käynnistävänsä Pertunmaan ja Lemin kuntien arviointimenettelyn niiden vaikean taloustilanteen vuoksi.

Käytännössä arviointimenettelyn alkajaisiksi valtio ja kunnat selvittävät yhteistyössä, pystyvätkö kunnat turvaamaan asukkaidensa lakisääteiset palvelut. Tämän jälkeen valtiovarainministeriö päättää, aloitetaanko myös kuntaliitosten tarpeellisuuden selvittäminen.

Pertunmaa on ollut arviointimenettelyssä jo vuosien 2019 ja 2020 tilinpäätösten perusteella. Sen osalta voitaisiin edetä myös suoraan kuntarakennemuutosselvitykseen, mutta valtiovarainministeriö on päättänyt käynnistää arviointimenettelyn uudestaan kuntakentän tilanteen muututtua.

-Tämä ei ole meille uusi juttu, mutta olemme olleet tässä kriisihirressä kesäkuusta 2021. Olemme tehneet erilaisia päätöksiä saadaksemme talous tasapainoon, mutta sote-menot ovat kaataneet meidät. Siitä aiheutuneet negatiiviset valtionosuudet vielä päälle, Pertunmaan kunnanjohtaja Leena Ruotsalainen sanoo.

-Toki haemme harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta. Aloitamme selvittelyn ja katsomme, mihin se johtaa. Tilanne on haastava ja ikävä kaikin puolin.

Lemin kunnalla on ollut yhtäjaksoisesti vuosien 2017–2022 tilinpäätösten mukaan taseessa kertynyttä alijäämää. Kuntalain mukaan alijäämä olisi tullut kattaa vuoden 2022 loppuun mennessä.

Fakta: Arviointimenettely

Arviointimenettely voidaan käynnistää kolmessa eri tapauksessa, 

1)    jos kunta ei ole kattanut kunnan taseeseen kertynyttä alijäämää kuntalain mukaisessa määräajassa,
2)    jos asukasta kohden laskettu kertynyt alijäämä on kunnan viimeisessä konsernitilinpäätöksessä vähintään 1 000 euroa ja sitä edeltäneenä vuonna vähintään 500 euroa, 
3)    tai jos laissa säädetyt rahoituksen riittävyyttä tai vakavaraisuutta kuvaavat talouden tunnusluvut ovat kahtena vuonna peräkkäin täyttäneet lain mukaiset raja-arvot.

•    Arviointimenettelyssä kunnan mahdollisuuksia selviytyä lakisääteisistä tehtävistään selvittää erillinen arviointiryhmä. Sen jäsenistä yhden nimeää valtiovarainministeriö ja yhden kunta, ja valtiovarainministeriö nimeää ryhmän puheenjohtajaksi molemmista riippumattoman henkilön. Ryhmä tekee ehdotuksen kunnan asukkaiden palvelujen turvaamiseksi tarvittavista toimenpiteistä. 

•    Kun kunnan valtuusto on käsitellyt ehdotukset ja päättänyt niistä, valtiovarainministeriö ratkaisee, aloitetaanko selvitys kuntarakenteen muuttamisesta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*