Yksityisellä sektorilla työskentelevät palkansaajat tuottivat karkeiden arvioiden mukaan keskimäärin noin 35 prosenttia kuntien verotuotoista, kun julkisen sektorin työntekijät kerryttivät kuntien verotuloista noin 13 prosenttia.

Kun palkansaajien veroihin lisätään kiinteistöverot ja osuus yhteisöverosta, yksityisen sektorin osuudeksi näyttäisi kuntien verotuloista muodostuvan noin 46 prosenttia. Kiinteistöveron osuus esimerkiksi Eurajoella on 27,5 prosenttia kunnan verorahoituksesta.

Laskelmat ovat Kuntaliiton mukaan suuntaa-antavia. Kuntaliiton laskelma pohjautuu vuoteen 2011 ja lähteenä on käytetty Verohallinnon maksuunpanotilastoa sekä Tilastokeskuksen työllisyystietoja.

Kunnittaiset vaihtelut maan keskiarvoon verrattuna ovat hyvin suuria. Enimmäkseen muista riippuvaisia kuntia on Suomessa kolmannes kaikista kunnista.

Muun muassa Espoo käyttää vain kaksi prosenttia muiden rahoja suhteessa omiin verotuloihin, Kerava kymmenen prosenttia.

Suomen kaikkien kuntien keskiarvo on 83 prosenttia kuntien omista verotuloista.

Kuntaliiton listaus yksityisen sektorin osuudesta kuntien verorahoituksesta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Julkisen sektorin työntekijät kerryttävät 13 % veroista? Kenenkähän maksamista palkoista tuo 13 prosenttia on laskettu, kun julkinen sektori saa tulonsa vain veroista?

  2. Mie se mietin, että mistä se loppu kertyy. Kuitenkin kun verotuloista on kysymys, onkhaan se sika samassa säkissä, ko näitä laskethaan ja spekuleerathaan. Taitaa olla melko abstraktia touhua. Noh, jostakinhan net sentit kertyvät. Veroila maksethaan veroja maksava 🙂

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*