Kokkolan kaupunkia arvostellaan eläinrääkkäyksestä. Kaupunki on tehnyt päätöksen, ettei sen hoitamaa Pikiruukin lampea ilmasteta tänä talvena. Kaupunki on pitänyt lammessa karppeja.

Animalin mukaan päätös saattaa aiheuttaa lampeen istutettujen karppien tukehtumisen. 2013 talvella lammen karpit tukehtuivat hapen puutteeseen, minkä johdosta kaupunki hankki ilmastimen pitämään lammen happipitoisuutta yllä talvisin. Nyt ilmastinta ei aiota käyttää.

– Vs. teknisen johtajan Heikki Penttilän mukaan nykyisten karppien tilalle hankitaan uusia, mikäli ne tukehtuvat talven aikana. Päätöstä perustellaan halulla käyttää lampea luisteluun talven aikana. Tähän asti luistelu on onnistunut, kun sulana oleva paikka on aidattu, kertoo Animalia tiedotteessaan.

Yleisradion mukaan Kokkolan kaupungin eläinlääkärit harkitsevat tutkintapyynnön jättämistä karppilammen kalojen laiminlyönnistä.
Valvontaeläinlääkäri Petronella Jansson perustelee Ylelle lääkärien kantaa:

– Kun kaupunki on istuttanut kaloja lampeen, se voidaan katsoa eläinten pidoksi, jossa täytyy noudattaa eläinsuojelulakia. Jos kalat jätetään ilman happea, lakia rikotaan.

Animalia on tehnyt asiasta rikosilmoituksen. Ilmoitus tehtiin ilman rangaistusvaatimusta.

– Päätavoitteemme on kuitenkin karppien asianmukainen kohtelu ja toivomme viranomaisilta toimia oikean ratkaisun saamiseksi. Mikäli katsotaan, että karppien pito haittaa lammen käyttöä muihin tarkoituksiin, tulee asia hoitaa siirtämällä karpit muualle lajityypillisiin oloihin, Animalian varapuheenjohtaja Roope Kanninen sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä