Oulun kaupunki on hankkinut muun muassa akkukäyttöisiä valaisimia turvaamaan terveyspalveluita mahdollisen sähkökatkon aikana. Kuva: Ville Miettinen

Oulun kaupunki on syksyn aikana varautunut systemaattisesti mahdolliseen sähköpulaan, kertoo konsernijohtaja Ari Alatossava.

–Kaupunginjohtaja perusti elokuussa valmiusryhmän, joka kokoontuu kahden viikon välein. Ryhmässä käymme aina läpi tilanteen ja pohdimme, mitä vielä pitäisi tehdä.

Kaikkien toimialojen varautumissuunnitelmat on Oulussa nyt päivitetty. Lisäksi on tunnistettu sähkönjakelun kannalta kriittisiä kohteita yhteistyössä Oulun Energian kanssa.

–Ehdottomasti tärkeimpiä ovat terveyden ja hyvinvoinnin kannalta kriittiset kohteet, kuten sairaalat ja kotipalvelu sekä johtokeskustoiminta. Niiden toiminta ei saa kärsiä sähkökatkoista.

Jos sähkökatkokset kestävät suunnitellusti tunnista kahteen, silloin kriittisten kohteiden määrä pysyy Alatossavan mukaan vielä pienenä. Niiden määrä kasvaa vasta, jos katkos pitenee.

–Lyhyen sähkökatkoksen ei pitäisi vaikuttaa esimerkiksi puhelinverkkoon, mutta sähkökatkoksen pidentyessä myös puhelimet lakkaavat vähitellen toimimasta.

Harjoituksia pimeässä

Oulun kaupungilla on kiinteää ja siirrettävää varavoimaa. Alatossavan mukaan kaupunki ei ole hankkinut lisää varavoimaa tänä vuonna.

–Varavoiman toimivuus testataan 1-2 kuukauden välein. Se on ollut normaalia varautumissuunnitelman mukaista toimintaa Oulussa jo vuosia.

Lisäksi kaupungin eri yksiköissä on harjoiteltu käytännössä sähkökatkojen varalle. Esimerkiksi kehitysvammaisten asumispalveluissa on opeteltu pimeässä toimimista.

–Asukkaita on ohjeistettu veden ja wc:n käytössä sähkökatkon aikana. Lisäksi lääkejääkaappien, apuvälineiden ja erilaisten laitteiden akkujen toimivuus on käyty läpi.

Sivistys- ja kulttuuripalveluiden kiinteistöissä on varmistettu, että niistä pääsee pois, vaikka sähkölukot eivät toimisikaan, Alatossava kertoo.

–Vanhusten kotipalvelussa työntekijät ovat varautuneet käyttämään portaita, jos hissit ovat pois käytöstä. Lisäksi on laskettu, miten se vaikuttaa aikatauluihin.

Tiedon kulku tärkeää

Ari Alatossava korostaa tiedonkulun tärkeyttä sekä sähköpulan uhatessa että mahdollisen sähkökatkon aikana. Etenkin kriittiset kohteet täytyy turvata, hän sanoo.

–Paikallisella sähköyhtiöllä on suora numero sosiaali- ja kriisipäivystykseen. Jos suunniteltu sähkökatko tulee, sähköyhtiöstä soitetaan ja ilmoitetaan siitä etukäteen.

Valmiusryhmässä on pohdittu myös, miten Oulun kaupunki viestii mahdollisesta sähköpulasta sisäisesti ja ulkoisesti.

­–Olemme koonneet kuntalaisille tietoa sähköpulasta ja energiansäästöstä kaupungin sivuille osoitteeseen ouka.fi/energia.

Tosipaikan tullen sähköyhtiöt tiedottavat sähkökatkoista suoraan asiakkailleen. Oulu kaupunki puolestaan kertoo asukkaille kaupungin toimintaan vaikuttavista asioista.

–Varautuminen luo turvallisuutta sekä kotona että työpaikoilla, Alatossava sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*