Rautavaaran kunnantalolla on alkuviikosta ollut tapahtumia normaaliviikkoja enemmän. Maanantaina kuntaan valittiin uusi kunnanjohtaja, mutta jo ennen sitä tapahtui, kun maanantaiaamuna havaittiin jonkun ulkopuolisen tahon tehneen kyberhyökkäyksen kunnan verkkopalveluihin.

Kunnassa pantiin heti hyökkäyksen havaitsemisen jälkeen pelit seis verkkopalveluiden suhteen, jottei lisävahinkoja pääse enää syntymään. Tämän hetkisten tietojen henkilötietoja tai muita salassa pidettäviä tietoja ei ole päätynyt vääriin käsiin.

 ICT-asiantuntijat ovat selvittäneet, että hyökkäys on kohdistunut hallintoverkkoon. Tiedostoja on kryptattu ja salauksen purkamisesta hyökkääjä on vaatinut rahaa.

-Hyökkäys on rajautunut hallintoverkon palvelimeen. Jotain hallinnon tiedostoja on tuhoutunut. Tiedostot on kryptattu ja nyt asiantuntijat selvittelevät, saadaanko niitä palautettua, vt. kunnanjohtaja Vesa Lötjönen kertoo.

Viikossa kuntoon

Kyberhyökkäyksen seurauksena hallintoverkon palvelimet joudutaan rakentamaan uudestaan. Siihen asti kunnan hallinnon on pyörittävä ilman sähköisten palvelujen täyttä tukea. Muut kunnan palvelut toimivat jo normaalisti.

-Homma on hanskassa muilta osin, mutta hallinnon osalta tämä teettää vielä työtä. Sellainen arvio meille on kerrottu, että viikon kuluttua asiat pyörivät normaalisti. hallintokin meillä pyörii, mutta pikkaisenhan se on työläämpää kuin normaalisti. Näistä sähköisistä palveluista ollaan nykyään aika riippuvaisia ja kun ne eivät toimi, niin se teettää ylimääräistä työtä, Lötjönen toteaa.

Säkylässä osan maksoi palveluntuottaja

Kyberhyökkäykset eivät ole kuntakentällä mikään tuntematon asia. Viime joulun alla verkkohyökkäyksen kohteeksi joutui Säkylän kunta, jossa ulkoisen palveluntuottajan vakava virhe jätti suojaukseen kyberhyökkäyksen kokoisen aukon.

Vaikka kunnan ICT-asiantuntijat toimivat nopeasti, niin hyökkäys aiheutti isoja kuntalaisillekin näkyneitä ongelmia esimerkiksi suun terveydenhuollon ajanvarauksissa ja sosiaaliturvan puolella.

-Kyberhyökkäyksen kustannukset kunnalle olivat noin 400 000 euroa. Vahingon mahdollisti vakava virhe ulkoisen palveluntuottajan toiminnassa, ja heidän kanssaan olemme päässeet neuvotteluissa sopuun siitä, miten he korvaavat meille syntyneitä vahinkoja. Olemme sopineet, ettei tarkkoja summia paljasteta, mutta merkittävän osan kuluista saamme sitä kautta takaisin, Säkylän kunnanjohtaja Teijo Mäenpää kertoo.

10 kuukautta sitten tapahtunut verkkohyökkäys ei Säkylän suunnalla ole aiheuttanut suuria muutoksia kunnan ICT-arkeen.

-Olimme jo etukäteen varautuneet, eikä meitä yllätetty housut kintuissa. Säkylässä on aina satsattu tietoturvaan, koska olemme Suomen suurimman varuskunnan isäntäkunta. Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan alkuvuodesta 2022, niin tuota nostimme vielä varautumisastetta, Mäenpää jatkaa.

-Kun minun kännykkä tuolloin sunnuntaina kello 21 soi ja näin, kuka soittaa, niin tiesin heti mistä on kyse. Olemme olleet turvallisuuden suhteen hereillä koko ajan, Teijo Mäenpää vakuuttaa.  

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*