Teuvalla rupeaa olemaan rahasta puute. Lähivuosina on tehtävä kovia päätöksiä, jotta kuntalaisten palvelut voidaan turvata.

Teuvalla kriisikunnaksi päätyminen on ollut jokaisen kuntalakia tuntevan tiedossa jo etukäteen. Vuosien saatossa säästöpaketteja on tehty, väkeä irtisanottu ja lomautettu, mutta suuri kuva ei ole oleellisesti parantunut. Viime vuonna tuli alijäämää lisää pari miljoonaa lisää.

-Meidän ongelmat johtuvat sote-menojen kasvusta, veropohjan heikosta kehittymisestä ja muuttoliikkeestä, joka on vienyt valtionosuuksia. Asiaan liittyy vielä sekin, että meidän on ollut pakko investoida, kun tiettyjä asioita on vain ollut pakko hoitaa kuntoon, Teuvan kunnanjohtaja Veli Nummela luettelee.

Erityisesti sote-menot ja siellä erikoissairaanhoidon kulut ovat ravistelleet reilun 5000 asukkaan kunnan taloutta. Vuoden 2019 alussa odottavasti sote-uudistuksesta ei Teuvan suunnalla pelastusta odotella.

-Ei se tosin haitaksikaan ole, mutta ei se yksin riitä. Vaihtoehtoina tulee olemaan joko kuntaliitosneuvottelut tai todella rajut sopeuttamistoimet. Kun lähes kuuden miljoonan euron alijäämät pitää neljässä vuodessa kattaa, niin se on todella rankkaa kuntalaisille. Siitä ei välttämättä selvitä, Nummela myöntää.

Mainos 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*