750 suomalaista kutsutaan joka viikko verikokeeseen, jossa tutkitaan löytyykö verestä koronan vasta-aineita. (Kuva: Pekka Moliis)

THL aloittaa yhteistyössä yliopistosairaaloiden kanssa selvittämään, kuinka laajasti koronavirus on levinnyt väestön keskuudessa. Alustavan suunnitelman mukaan viikoittain noin 750 suomalaista saa kutsun laboratoriotesteihin, jossa verikokeen perusteella selvitetään, onko henkilön elimistöön jo muodostunut vasta-aineita sairastetun koronaviruksen seurauksena.

-Vakavat tapaukset kyllä tunnemme, mutta nyt etsimme henkilöitä, jotka kantaneet virusta oireettomana tai hyvin vähäoireisena. Tutkimuksella haluamme selvittää, kuinka laajalle virus on levinnyt ja miten tilanne kehittyy, THL:n tutkimuspäällikkö Arto Palmu kertoo.

Pääkaupunkiseudulta liikkeelle

Tutkimus koronaviruksen leviämisestä väestössä alkaa tällä viikolla Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Veren vasta-aineista saadaan tietoa siitä, kuinka laajasti epidemia on levinnyt esimerkiksi eri ikäryhmissä ja eri alueilla.

-Käymme läpi epidemian tilannetta viikoittain ja sen mukaan lisäämme tai vähennämme tutkimukseen kutsuttavien määrää. Lähiviikkoina tutkimusta laajennetaan muille paikkakunnille. Tavoitteenamme on saada mahdollisimman luotettava kuva Suomen tilanteesta, Arto Palmu sanoo.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Myös oireettoman tartunnan seurauksena elimistöön muodostuu vasta-aineita, jotka voivat suojata uudelta tartunnalta. Tutkimuksen päätarkoituksena on selvittää ajantasaisesti, kuinka suurella osuudella väestöstä on muodostunut vasta-aineita osoituksena aiemmasta koronaviruksen kohtaamisesta.

-Olemme varautuneet jatkamaan tutkimusta niin pitkään, kuin se on tarpeen tiedon tuottamiseksi. Tutkimukseen kutsutaan henkilöitä postin välityksellä. Pääasiassa tutkittavat kutsutaan satunnaisotannan perusteella, mutta meillä on myös mahdollisuus kohdentaa kutsuja tiettyihin ryhmiin, Palmu kertoo.

Tietoa päätöksenteon tueksi

Tutkimusnäytteen ottaminen tapahtuu yliopistosairaaloiden laboratoriokeskuksissa. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista, ja tutkittavilta pyydetään kirjallinen suostumus. Tutkittavat saavat tiedon, jos vasta-aineita löytyy.

-Tämä on ainutlaatuinen tutkimus, sillä se on suunniteltu myös poliittisen päätöksenteon tueksi. Tuloksia raportoidaan valtioneuvostolle tutkimuksen aikana. Tiedot auttavat arvioimaan, tuleeko rajoittamistoimia joko lisätä tai vähentää, tutkimuksen suunnittelemisessa mukana ollut HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoo HUS:n tiedotteessa.

Ensimmäisiä tuloksia on odotettavissa huhtikuun loppuun mennessä.

-Tavoitteenamme on saada mahdollisimman luotettava kuva Suomen tilanteesta. Immuunipuolustuksen aikaansaama vasta-aineiden muodostuminen virusta vastaan kestää kuitenkin yhdestä kolmeen viikkoa ja datan analysointiin kuluu noin viikko, joten saamamme tieto peilaa sen verran aikaa taaksepäin, THL:n Arto Palmu muistuttaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Hei oireeni olivat samat, kuin Korona Virus Korkea kuume, vasymys, heikkous kavella, paansarky, pahoinvointi, vatsakivut, yska ja hengitysvaikeudet soitin Tyks Paivystys minua ei otettu potilaaksi lahdin Yleisella kulkuneuvolla Hameenlinna soitin Hameenlinnan keskussairaala minulle sanottiin on ehka influenssa mina en sairastu usein vain noin kerran 10- vuodessa minulla on jatkunut kuiva yska nyt kuukauden ja haluaisin tietaa voinko saada testin onko se viela mahdollista tietaa jos se oli Korona Virus ? Nyt on 3- viikkoa kuumeesta .
    Suomessa olen ihmetellyt miten ei valiteta hoitaa potilasta.
    Olen asunut Yhdysvalloissa 30- vuotta.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*